IZ ZATVORA U PARLAMENT

JEDNOGLASNA ODLUKA POVJERENSTVA Bivša sisačka županica Lovrić Merzel vraća se u Sabor

Zagreb, 220214.Hypo Centar.Tematsko izvjestajna konvencija Socijal demokratske partije pod nazivom Red, Rad, Rast.Na fotografiji: Marina Lovric Merzel.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je, bez rasprave i jednoglasno, pozitivno odgovorilo na zahtjev bivše sisačko-moslovačke županice Marine Lovrić Merzel da joj prestane mirovati zastupnički mandat, a odluku Povjerenstva sutra će, očekuje se, potvrditi Hrvatski sabor.

Lovrić-Merzel, koja je početkom rujna nakon pet mjeseci puštena iz remetinečkog pritvora da se brani sa slobode od optužbi za milijunske malverzacije, je sukladno zakonu i u roku podnijela pisani zahtjev o početku obnašanja zastupničke dužnosti, rekla je predsjednica MIP-a Gordana Sobol.

Objasnila je da zastupnički mandat po zakonu prestaje mirovati osam dana od dana podnošenja zahtjeva, što u slučaju Lovrić Merzel znači 11. rujna. Naime, bivša sisačko-moslavačka županica pisani je zahtjev o početku obnašanja zastupničke dužnosti u Sabor uputila 3. rujna.

Davorko Vidović vraća se u politiku, bit će kandidat SDP-a za sisačko-moslavačkog župana

S obzirom da su ispunjeni zakonski preduvjeti po kojima je mogla tražiti prestanak mirovanja mandata, MIP može predložiti jedino da ga podržimo, rekla je Sobol i novinarima nakon sjednice MIP-a potvrdila da Lovrić Merzel teku sva zastupnička prava, neovisno što nije položila zastupničku prisegu.

MIP je, također bez rasprave i jednoglasno, odbio zahtjev privatnog tužitelja Milenka Mikulića iz Biograda na Moru da dade odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv HSS-ova zastupnika Branka Hrga zbog kaznenog djela klevete.

Uobičajena je praksa da MIP odbija zahtjeve privatnih tužitelja za skidanje imuniteta zastupnicima, ti se postupci mogu pokrenuti i po isteku mandata, rekla je Sobol.

Goran Mehkek / CROPIX
Zagreb, 160904.Sabor, Markov trg.Na danasnjoj sjednici mandatno imunitetnog povjerenstva raspravljalo se o skidanju imuniteta Marini Lovric Merzel.Na fotografiji: Djurdjica Sumrak i Gordana Sobol.Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Sjednica Mandatno imunitetnog povjerenstva (FOTO: Goran Mehkek/Cropix)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:03