ZADAR

JEDNOGLASNA ODLUKA Učenici koji su dogovorili tučnjavu nad kojom se zgražao cijeli grad saznali kaznu, evo kako ju je ravnatelj objasnio

 
 YOUTUBE/Screenshot

Jednoglasnom odlukom svih profesora Strukovne škole "Vice Vlatković" u Zadru, na sjednici nastavničkog vijeća koja je održana u srijedu ujutro, donesena je odluka kojom se dvojica učenika, glavni akteri dogovorene tučnjave koja je prošlog tjedna sablaznika Zadar i cijeli Hrvatsku, isključuju iz škole, piše Slobodna Dalmacija.

Na kraju godine imaju mogućnost polaganja razredbenog ispita, ali na nastavu više neće ići.

Ovo je najteža disciplinska kazna koja im se mogla izreći i koji su podržali jednoglasno svi profesori, njih 60-ak, na čelu s ravnateljem škole, Tihomirom Tomčićem.

Treći učenik te škole, koji je indirektno sudjelovao u incidentu, kažnjen je opomenom pred isključenje.

Epilog je to priče koja je zgrozila cijelu Hrvatsku, a koja je procurila u javnost zahvaljujući video snimci dogovorene tučnjave zadarskih maloljetnika na kojoj se dvije minute prikazuje nasilništvo i surovo divljaštvo na sred ulice, nekoliko stotina metara od srednje Strukovne škole "Vice Vlatković".

Tučnjavu su započeli 16-godišnjak i 15-godišnjak, učenici strukovne škole, a potom su se u njihov sukob umiješali 17–godišnjak i 16–godišnjak. Dok su se prva dvojica tukli, ostalih 50 učenika bodrilo ih je kao da su u boksačkom ringu. Nakon kratke stanke u "borbi", dok su tražili veći prostor za nastavak tučnjave, u "ring" su upali i drugi srednjoškolci koji su prvotno bili samo u ulozi gledatelja.

Tada dolazi do kaosa i panike, a kraj borbe na videu se ne vidi zbog općeg meteža koji je nastao. Nije trebalo dugo da se video proširi među zadarskim srednjoškolcima, a dan kasnije dođe i do medija, koji su ga objavili, i policije koja je sa svim akterima, uz prisustvo roditelja, obavila kriminalističko istraživanje.

U ponedjeljak su podnese prekršajne prijave protiv četiri osobe u dobi od 17, 16 i 15 godina za narušavanje javnog reda i mira, odnosno drsko ponašanje, a prvoj dvojici, koji su započeli tučnjavu, policija je uz prijavu izdala i mjeru zabrane međusobnog približavanja. Uz to, ta su dvojica, inače obojica ponavljači razreda, najtežom disciplinskom mjerom kažnjeni u vlastitoj školi gdje više neće pohađati nastavu, piše Slobodna Dalmacija.

- Ovakvom kaznom želimo poslati poruku da nasilničko ponašanje, bilo u školi, bilo izvan nje, nikad nećemo niti prihvatiti niti tolerirati! Naši učenici to jako dobro znaju, kao i to da će zbog nasilnog ponašanja biti kažnjeni. I ovi sada i svi ubuduće koji se budu tako ponašali.

Jer to je jedini način da zaštitimo našu školu, njezin dobar imidž i hvaljenu inovativnost. I što je još važnije, da zaštitimo svu našu dobru djecu od toga da ih se gleda kroz prizmu par ovakvih učenika. Ni oni ni škola nisu to zaslužili - kazao nam je ravnatelj Tomčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:15