RUŽAN INCIDENT

Jednom Slovencu prijeti doživotna kazna, drugi vrijeđao suce, u velikom problemu i Veselin Vujović!

Povjerenik za natjecanje Ante Ančić promptno je reagirao i predložio da se utakmica registrira s 10-0 za Zagreb uz dodatni gubitak jednog boda za Nexe

Udareni delegat Anto Josić pada na parket

 Screenshot Maxsport

Nemile scene na najvećem derbiju hrvatskog rukometa između Nexea i Zagreba u nedjelju u Našicama, koji je prekinut nakon što je Nexeov Slovenac Marko Bezjak ramenom u prolazu udario nadzornika utakmice Antu Josića, nisu još dobile službeni epilog. Josić, bivši igrač, sudac i zatim dugogodišnji djelatnik Udruge hrvatskih rukometnih sudaca, završio je nakon utakmice u bolnici iz koje je otpušten, ali on nakon svega nije želio istupati u javnosti te je izjavio tek da se loše osjeća.

Indirektni "vinovnici" ružnog događanja, suci i delegat utakmice, podnijeli su službena izvješća, te je povjerenik za natjecanje Ante Ančić promptno reagirao prema regulativama, i predložio da se utakmica registrira s 10-0 za Zagreb, uz dodatni gubitak jednog boda za Nexe. Bezjak bi mogao dobiti doživotnu zabranu nastupa u hrvatskom rukometu. Nitko od direktnih sudionika zasad se ne želi eksponirati.

- Bezjak je automatski suspendiran zbog napada na službenu osobu, podnesene su i prijave protiv Veselina Vujovića i drugog slovenskog igrača Andraža Velkavrha, koji su tijekom prekida prednjačili u vrijeđanju sudaca. Prema članku 101, stavku 8, predložio sam spomenute "mjere", tražili smo očitovanje svih sudionika. Nexe se nakon svega može žaliti, slučaj može u drugoj fazi završiti kod stegovnog suca i komisije, rekao je Ančić.

Inače, Anto Josić je prije bogate sudačke karijere imao i zapaženu igračku; igrao je za RK Bosna Montaža iz Prijedora (BiH), za RK Zagreb i RK Borac iz Zagreba. Kao igrač prošao je sve u bivšoj jugoslavenskoj ligi, koja je svojedobno bila najjača u Europi. Sudački je "staž" započeo 1987. godine s "partnerom" Sinišom Rudićem, te je od 1991. do 2007. sudio na najvišem rangu natjecanja u Hrvatskoj, a u međuvremenu je 1993. postao sudac međunarodne kategorije IHF-a.

image

Veselin Vujović na klupi Nexea

Ivan Peric/Cropix

Tada je na toj razini bio samo još jedan sudački par u Hrvatskoj (Vladimir Vujnović i Pjer Mladinić). Kvalitetu je taj naš sudački par potvrdio suđenjem na svim velikim natjecanjima, osim na Olimpijskim igrama. Iako su bili nominirani za OI 2000. u Sydneyju, Josićeva ozljeda spriječila ih je da sudjeluju na tom najvećem sportskom događaju. Bogatu sudačku karijeru završio je Josić 2007., nakon čega je prešao u nadzornike, gdje je uvršten na listu Premijer lige, gdje se i danas nalazi.

Početkom 2009. HRS je u sklopu priprema i organizacije SP-a u Hrvatskoj u novootvorenoj Spaladium areni organizirao pred 15.000 gledatelja utakmicu između Hrvatske i Slovenije, na kojoj je sudio oproštajnu utakmicu. Obnašao je Josić dužnost predsjednika Zbora rukometnih sudaca Zagreba, član je strukovnog povjerenstva UHRS-a od 2008. te i sada obnaša dužnost nadzornika na listi Premijer lige.

Ukupno je sa svojim partnerom sudio tri finala Kupa EHF-a, polufinale i finale EHF-ova Supercupa, finale klupskog rukometnog SP-a. Dijelili su pravdu na muškom SP-u u Francuskoj 2001., EP-u u Švedskoj 2002., ženskom SP-u u Hrvatskoj 2003. i brojnim drugim velikim natjecanjima, te su četiri puta službeno bili najbolji sudački par u Hrvatskoj; kasnije su ih nadmašili tek Matija Gubica i Boris Milošević.

Što točno stoji iza svega, teško je nagađati, a činjenicu da je baš Josić s kolegom Rudićem sudio utakmicu finala nekadašnjeg Kupa pobjednika kupova 2002., između španjolskog Ciudad Reala, koji je tada vodio Veselin Vujović, i Flensburga, ne treba dovoditi u kontekst te priče, nakon koje je Vuja od EHF-a zaradio dvogodišnju suspenziju.

Ne treba s time vezivati niti činjenicu da je Josić bio delegat sporne utakmice između Slovenije, koju je vodio Vujović, i Njemačke na EP-u u Hrvatskoj 2018., kad je Vujović također "ludio" zbog sudačkih odluka na štetu svoje momčadi. A Bezjak je tada igrao za Sloveniju. Ove činjenice donosimo samo kao zanimljive koincidencije i bliske dodirne točke u bogatim rukometnim karijerama spomenutih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:47