O OVOME SE NE PRIČA

Jednu činjenicu svi prešućuju: Usporedite cijene iz prosinca sa sadašnjima. Pojedini skokovi će vas šokirati

Javna je tajna da trgovci gubitak na proizvodima pod povećalom nadoknađuju poskupljenjem proizvoda koje država ne prati

Ilustrativna fotografija

 Richard Levine/Alamy/Alamy/Profimedia/Richard Levine/alamy/alamy/profimedia

Aplikacija "Kretanje cijena" trebala je napraviti revoluciju, no čini se da ju ne koristi mnogo ljudi. Ministarstvo gospodarstva na njoj objavljuje cijene 365 osnovnih namirnica pa bi trgovci, barem u teoriji, trebali dvaput razmisliti koje će cijenu postaviti.

Tome u prilog ide i činjenica koju svi prešućuju – čak 209 od 365 namirnica je na akciji, što je gotovo 60 posto cijelog asortimana koje prati država. Dakle, poskupljenja od 31. 12. nisu 3,6 do 5,8 posto, već puno veća.

S druge strane, javna je tajna da trgovci gubitak na proizvodima pod povećalom nadoknađuju poskupljenjem proizvoda koje država ne prati. Da bi to dokazao, reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš uzeo je račun s kraja prosinca 2022. godine, otišao u istu trgovinu i kupio iste artikle, ali samo one koje nisu u aplikaciji ministra Davora Filipovića.

Goleš je kupio 20 proizvoda i na pultu uzeo tri vrste sira i mortadelu. Od 20 proizvoda, 18 ih je skuplje, a jeftiniji je samo smrznuti grašak. Poskupljenja nisu mala – iznose od tri do vrtoglavih 105 posto.

Najmanje, ispod 10 posto, su poskupjeli mortadela, mješavina začina, higijenski ulošci i mineralna voda. Kiselo vrhnje, majonezu i smrznuto lisnato tijesto danas su oko 20 posto skuplji. Cijena trajnih kobasica i soka od naranče narasla je 40 posto, sok od breskve skuplji je za 50 posto, a zubnu pastu i povrće za juhu Goleš je platio 60 posto više nego u prosincu. Kiseli krastavci i riža su 70 posto skuplji, tortilje su skuplje 82 posto, a cijena popularnog čipsa narasla je za čak 105 posto.

U konačnici, račun je 28. prosinca prošle godine iznosio je 50,36 eura, a devet mjeseci kasnije iste namirnice koštaju 66,4 eura, što je ukupno poskupljenje od 32 posto.

‘Mjesečno ćemo uštedjeti i do 10 eura, za one koji nemaju to je jako puno‘

RTL Danas razgovarao je sa stručnjakom za maloprodaju Draganom Munjizom.

"Treba čestitati svim sudionicima što će smanjiti tu socijalnu košaricu i slabije platežnom stanovništvu, posebice umirovljenicima omogućiti da povoljnije kupuju. Trgovci bi, ja pretpostavljam, i sami to napravili jer obično se cijene spuštaju nakon sezone. Ova sezona se vidjelo da malo potrošnja šteka, a posebice ove godine uz pad cijena bitnih sirovina, kao što je kukuruz, sasvim sigurno da bi oni sami napravili nešto slično. Sad uz određene smjernice Vlade je to malo više strukturirano.

Ono što se pričalo 31.12., cijene 360 artikala, to je otprilike šest posto jeftinije, ja vjerujem, evo Konzum je najavio još dodatnih 1000 artikala, vjerujem da će svi to slijediti. Ako je prosječna košarica tjedna 40 eura, šest posto vam je 2,4 eura, tako da bi građanin samo na toj akciji uštedio 10 eura, što je s jedne strane simbolično, za one koji nemaju je jako puno, a ono što je najbitnije je da zaustavlja inflaciju. Ja sam uvjeren da bi trgovci i bez Vladinog prijedloga dramatičnije snizili cijene", kaže Munjiz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 16:56