SPAS ZA GRAĐANE

Jedva otplaćujete stambeni kredit u švicarcima? Vlada i banke su pronašle rješenje za vas!

Zagreb, 160611. Vlada RH, redovita sjednica Vlade.Na slici: premijerka Jadranka Kosor, Petar Cobankovic, Darko Milinovic i Slobodan Uzelac.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Građani će u sljedeće dvije godine moći tražiti produljenje otplate kredita što će na kraju i smanjiti rate kredita - zaključila je ministrica financija Martina Dalić.

Pojavio se tračak nade za sve one koji su postali robovima stambenih kredita u švicarskim francima: Vlada je sa osam banaka postigla dogovor o produljenju otplate kredita, što će u konačnici smanjiti iznos rata i tako građanima olakšati život.

Premijerka Jadranka Kosor je rekla kako će Vlada već danas s bankama potpisati memorandum kojim će se banke obvezati da u sljedeće dvije godine osiguraju produljenje otplate svih stambenih kredita ili skraćenje roka za kredite u švicarcima, ako oni u te dvije godine oslabe ili se financijska situacija građana popravi.

- Znamo da je kriza doprinijela jačanju švicarskih franaka i to je dovelo da se građani nađu u jednoj situaciji tjeskobe - rekla je Kosor na današnjoj sjedici Vlade, dodavši da je preko jedne trećine stambenih kredita deminirano u švicarcima. Erste & Steiermärkische Bank, Hypo Alpe Adria Bank, OTP Banka, Privredna banka, Raiffeisenbank Austria, Societe Generale - Splitska banka, Volksbank i Zagrebačka banka bi ovaj reprogram kredita trebale obaviti bez naknade.

U pomoć građanima uključila se i Javnobilježnička komora s kojom se Ministarstvo pravosuđa dogovorilo da trošak solemnizacije (potvrde) dodataka ugovora o kreditu bude minimalan, odnosno da umjesto 2000 kuna košta 280 do 300 kuna plus PDV.

- Ovime ne preuzimamo rizik za individualne kredite, već samo želimo pomoći. Građani će u sljedeće dvije godine moći tražiti produljenje otplate kredita što će na kraju i smanjiti rate kredita - zaključila je ministrica financija Martina Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:41