JUTRO POSLIJE

JELENA LOVRIĆ Uzajamno šaketanje Milanovića i Karamarka jasan je dokaz da nemaju baš nikakvog političkog sadržaja

 Dragan Matić, Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatska raste, nema povratka na staro - rekao je Zoran Milanović nakon potpisivanja predizbornog sporazuma svoje, izostankom IDS-a i dodavanjem nekih novih članova, prekomponirane Kukuriku koalicije. Dakle, u jurišu na novi mandat premijer ne obećava ništa novo. Ključni mu je izborni argument onemogućavanje povratka na staro, na HDZ. Ali, praktično nudi status quo. Premda su Hrvatskoj nužne velike promjene i reforme.

Da ne može iskoračiti iz vlastite kože ni karaktera Milanović je pokazao i žestokim napadom na šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Proglasio ga je starcem, nikakvim sportašem, političkom kukavicom i neznalicom engleskog jezika, što ga, kako je rekao, eliminira iz utakmice za mandatara nove vlade. Izvrijeđao ga je na osobnoj razini.

Može se reći da premijer samo uzvraća udarac, jer na isti način Karamarko i HDZ napadaju i blate i Milanovića i njegovu svitu i Kukuriku birače, permanentno ih nazivajući komunjarama, jugoslavenčinama, nedomoljubima, protuhrvatima.

Ali nacija je već umorna od njihova uzajamnog šaketanja. U izbornoj kampanji takvim će ponašanjem dodatno osnažiti dojam da nikakvog političkog sadržaja zapravo nemaju. Na što upućuje više činjenica. Potpisujući koalicijski sporazum, faktički međustranački dogovor o raspodjeli izbornih kvota, Milanović o svom izbornom programu ništa nije rekao. Osim da je on pametniji, iskusniji i spreman voditi zemlju još četiri godine.

Ni s druge se strane ne nudi ništa konkretnije. Dva mjeseca prije izbora HDZ-ov se pompozno najavljivani gospodarski program još skriva, a aspirant na funkciju premijera daje u tom pogledu kontraverzne izjave. Nakon što su se iz njegove stranke prvo pohvalili da su Vladin model rješavanja problema kredita u švicarcima upravo oni smislili i prvi ponudili, Karamarko sada odjednom kao spasonosno zagovara rješenje primijenjeno u Crnoj Gori, otvarajući prostor da se debata o jednom važnom i teškom pitanju pretvori u predizborno nadmudrivanje o tome tko je neodgovorni populist, a tko agent banaka.

Izbornu će kampanju, izgleda, pretvoriti u međusobno valjanje po blatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:37