NERED U STRANCI

Jelena Pavičić Vukičević zamrznula mandat iz osobnih razloga, odustaje od mjesta šefice?

Ne bi imalo smisla da se povlači iz politike i onda se kandidira za predsjednicu, kažu izvori iz stranke
Jelenu Pavičić Vukičević (sredina) u Gradskoj skupštini zamjenit će Nenad Predovan, politički tajnik stranke koji je postao i predsjednik Kluba zastupnika
 Ronald Gorsic/Cropix

Jelena Pavičić Vukičević, nekadašnja dugogodišnja zamjenica Milana Bandića i bivša v. d. gradonačelnice nakon njegove smrti, 13. listopada zamrznula je mandat gradske zastupnice na šest mjeseci, a Stranku rada i solidarnosti vodit će do unutarstranačkih izbora u prosincu.

U Gradskoj skupštini zamjenjuje ju Nenad Predovan, politički tajnik stranke koji je postao i predsjednik Kluba zastupnika, a mandat je u mirovanje stavila iz osobnih razloga.

Koji su to osobni razlozi, nije poznato budući da se na telefonske pozive nije javljala, a njeni stranački kolege tvrde da nije ni njima rekla zašto je stavila mandat u mirovanje.

Ne misle ni da je ovo njezin definitivni odlazak iz politike jer inače ne bi zamrznula mandat na samo šest mjeseci, ali smatraju kako se sasvim sigurno neće kandidirati za predsjednicu stranke jer ne bi imalo smisla da se povlači iz politike, ne sudjeluje u radu Skupštine i onda se odjednom kandidira za predsjednicu.

Stranku će, to je sasvim izvjesno, preuzeti netko drugi.

Orijentacija na Zagreb

Ivica Lovrić, član Predsjedništva stranke, kaže kako bi do polovine prosinca trebali završiti unutarstranački izbori na svim razinama.

- Ona je zamrznula mandat na šest mjeseci, što znači da nije odustala od politike, ali osobne razloge nisam propitivao. Ne znam hoće li se kandidirati, nije bilo govora o tome, ima još vremena, a sasvim je sigurno da će biti više kandidata - kaže Lovrić.

Njegove ambicije, kaže, zadovoljava pozicija člana Predsjedništva.

No, ima li uopće stranka budućnost nakon smrti Milana Bandića?

- Mislim da stranka ima budućnost. Imamo oko 6000 članova, i to vrlo aktivnih, pet skupštinskih mandata, participiramo u vlasti u Zagrebačkoj županiji i Velikoj Gorici, a stranka se pomlađuje - kaže Lovrić.

Prema njegovu mišljenju, stranka se ne bi trebala širiti izvan Zagreba i Zagrebačke županije.

- To nije intencija i vjerujem da će se tome prikloniti i novo vodstvo - smatra Lovrić.

I Predovan, ali i neki drugi sugovornici kažu kako će se stranka fokusirati isključivo na Zagreb i županiju gdje su ostvarili dobar rezultat.

- Stranka ima dobru poziciju jer, osim pet zastupnika, imamo 22 vijećnika u Vijećima gradskih četvrti, jedno vodi naš čovjek, imamo i 140 članova u Vijećima mjesnih odbora - nabraja Predovan. I on kaže kako ne zna koji su osobni razlozi što je Pavičić Vukičević zamrznula mandat te da je aklamacijom izabrana da vodi stranku nakon smrti Milana Bandića do izbora.

"Ima potporu članstva"

- Ne možemo nagađati tko će se sve kandidirati, ali Jelena ima zaista snažnu potporu u stranci, imala je prije i nakon izbora, sjajno je vodila kampanju i zahvaljujući tome imamo ovaj rezultat. Ima punu potporu članstva, a hoće li se i kandidirati, ne znam - kaže Predovan.

No, zašto je onda nije bilo u javnosti nakon izbora, zašto se rijetko pojavljivala u Skupštini, a neki kažu da ni u stranci nije bila aktivna?

- To je bio stav stranke da za vrijeme ljetnog razdoblja nemamo aktivnosti. Ali prije nekoliko dana imali smo sjednicu Predsjedništva i donijeli smo odluke oko unutarstranačkih izbora i snažno idemo dalje. Ona vrlo intenzivno radi, vodi sve sastanke i radne zadatke - tvrdi Predovan.

S njime se ne slaže naš drugi sugovornik koji smatra da je Pavičić Vukičević trebala odstupiti nakon izbora, a tvrdi da je ni u stranci nije vidio posljednjih pola godine.

- Nije ona kapacitet i mislim da je trebala odstupiti. Prvo, stranka treba promijeniti ime, treba doći netko novi na čelo, a lista je bila čisti promašaj jer se nitko od tih ljudi više nigdje ne pojavljuje. Stranka se i osipa, ali, zanimljivo, dolaze nam i novi, mladi članovi - kaže izvor iz stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:59