#SPASIME

JELENA VELJAČA KOD KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ 'Ovo je bio sastanak od simboličke važnosti za ovu inicijativu - predsjednica ju je podržala'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Predstavnice inicijative #spasime u podne su se sastale s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja se u subotu na prosvjedu nije pojavila kako je rekla, zbog privatnih obveza.

"Ovo je bio sastanak od simboličke važnosti za ovu inicijativu - predsjednica ju je podržala. S obzirom da smo svjesni njezinih ovlasti po pitanjima naših zahtjeva, pokušat ćemo naći neki model u kojem će ona javno podržati ovo što radimo. Što se tiče jučerašnjeg sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, on je za nas bio konkretniji i mnogo važniji u konkretnim pitanjima. Tamo smo naišli na dobru volju, to je moj osobni dojam. Nećemo se dati instrumentalizirati, ali ćemo iskoristiti ovaj trenutak zdravog dijaloga da bismo kao građanska inicijativa dali platformu svim udrugama koje se ovim pitanjem bave 20, 30 godina, koje su povetile život i karijeru tome, koje imaju resurse i kapacitete - da bismo ih gurnule u radne timove o koje smo jučer najavile", rekla je Jelena Veljača, predvodnica inicijative #spasime nakon sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kako prenosi N1.

Jelena Veljača je govorila i o daljnjim koracima: "Osnivanje radnih skupina pri svakom ministarstvu, vezano uz konkretne zahtjeve. Svaki zahtjev upućen je nekom od ministarstava. Imena i prezimena dobit ćete u kratkom roku. Trenutno pregovaramo s udrugama koje zaista imaju stručnjake."

Zagreb, 190319.
Ured predsjednice, Pantovcak.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic primila predstavnice inicijative Spasi me. Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic s predstavnicama inicijative.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Na novinarsko pitanje kako komentar izjavu ministrice Nade Murganić, koja je rekla da su svi zahtjevi inicijative #spasime već u provedbi, kazala je da izjavu nije shvatila na taj način.

"Nisam njezinu izjavu shvatila tako, ne bih voljela manipulirati izjavama na taj način. Na sastanku s njom čula sam da su neke stvari pokrenute u petak, kao što je protokol o preoceduri kad se radi o prijavi nasilja. Sve ostalo su zapravo bila otvorena pitanja koja smo mi potaknuli. Nisam mislila da vi manipulirate izjavom, nego da je to informacija koju ja nemam. Štoviše, na sastanku, koji je dugo trao jer smo prolazili svaki zahtjev po naosob, ispalo je da postoji samo jedna stvar koju su oni već adresirali, sve ostalo su oni zapravo otvorili, a posebice moram naglasiti naš najeksponiraniji zahtjev - da se prekvalificira tjelesno nasilje i seksualno zlostavljanje u kazneno djelo. Pokušavaju se naći modeli da se takvo nešto uistinu učini."

Odgovorila je i na pitanje kako to da premijer nikada nije primio druge udruge i inicijative koje se bave problemom nasilja: "Ja nisam PR gospodina Plenkovića, morat ćete njega pitati za to. Mi naprosto imamo visibility koji je okupio u 15 dana, prema policijskim procjenama, šest tisuća ljudi na Trgu kralja Tomislava i apsolutno smo pozvali i pozivamo na dijalog i pomoć. Od samog početka smo komunicirali prema njima i prema javnosti da nam trebaju u našem timu i da se nasatavljamo na njihov legacy i da im nudimo platformu, koja je sada postala javna i primijećena i zato smo vrlo brzo pozvane na sastanak. Možda smo sastanak dobile i zato što smo vrlo jasno i koncizno konkretizirali razloge. Ali ja se ne bih upuštala u to tko je sad važniji, tko je bitniji i tko je prvi došao do premijera. Stvar je u tome da je Vlada sada reagirala i da sada imamo svi zajedno, uključujući te udruge, mogućnost da zaista učinimo nešto za žrtve nasilja. Osobno mi je, i djevojkama iza inicijative, potpuno nebitno hoćemo li mi za to preuzeti nekakav PR ili ne - ono što mi je doista važno da se nešto učini za žrtve nasilja."

Komentirala je i svoju izjavu u jednom razgovoru, kada je izjavila da bi ministrica Murganić trebala dati ostavku. "Zahtjevi ne idu samo njezinom ministarstvu, onaj najvažniji je adresiran na ministra pravosuđa. S njim smo razgovarali i on s našim pravnim timom pokušava naći najbolji način da se to dogodi. To je zahtjev na kojem ćemo najviše raditi, ojačat ćemo naš pravni tim koji će ući u radnu skupinu. Ministar nas je odmah pozvao da uđemo u radnu skupinu. Ja sam to doživjela, možda naivno, kao znak dobre volje", kazala je Veljača, kako prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 20:35