FEMICID ULAZI U ZAKON

Jelena Veljača na sastanku s premijerom Plenkovićem: ‘Mijenja se zakon za silovanje‘

Ona se također na društvenim mrežama oglasila povodom ovog sastanka i ponosno objavila da ‘femicid ulazi u zakon‘

Jelena Veljača

 Goran Mehkek/Cropix

U povodu predstavljanja mjera za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak s predstavnicima institucija, udruga i inicijativa koje se bave ovim pitanjem.

Na sastanku je bila i Jelena Veljača. Ona se također na društvenim mrežama oglasila povodom ovog sastanka i ponosno objavila da ‘femicid ulazi u zakon‘.

image

Jelena Veljača

Goran Mehkek/Cropix
image

Jelena Veljača i Marin Piletić

Goran Mehkek/Cropix
image

Jelena Veljača, Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

Premijer Plenković poručio je da se mijenja kazna za silovanje.

- I to za temeljni oblik, 3 do 8 godina zatvora, umjesto 1 do 5 godine zatvora. Za kvalificirani oblik 5 do 12 godina zatvora umjesto aktualnih 3 do 10, rekao je Plenković, prenosi HRT. Dodao je da se ukida zastara kaznenog progona izvršenja kazne za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

image

Jelena Veljača i Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

- Nametljivim ponašanjem i spolnim uznemiravanjem, odsada će se smatrati i kaznena djela koja nisu dužno bila dugotrajna, rekao je.

- Kod donošenja odluke o roditeljskoj skrbi, propisujemo da sud mora uzeti u obzir i tvrdnje o postojanju nasilja. Ovim izmjenama usklađujemo se s odredbama Istanbulske konvencije, preporukama izvješća, kao i preporukama iz izvješća posebne izvjestiteljice UN-a protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, rekao je premijer.

Poručio je da će država napraviti alimentacijski fond, putem kojeg će država isplaćivati iznos alimentacije za djecu čiji roditelji ne održavaju svoju obavezu.

- A država će se namiriti od obveznika uzdržavanja, objasnio je Plenković, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 13:38