'SKUPLJA POLITIČKE POENE'

JELENA VELJAČA OŠTRO PROZVALA KOLINDU 'Kad smo je molile da bude uz nas, odbila nas je. Trebala je samo podići telefonsku slušalicu'

 
Jelena Veljača i Kolinda Grabar-Kitarović
 Marko Miščević / Bruno Konjević / Hanza Media

Poznata producentica, scenaristica, aktivistica za prava žena i zaštitu od nasilja te kolumnistica Jutarnjeg lista Jelena Veljača oštro je prozvala predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog njezine izjave o tome da će se nakon mandata, koji joj uskoro ističe, posvetiti "promicanju zaštite od nasilja nad ženama i djecom".

Grabar-Kitarović je svoje namjere za daljnje djelovanje u javnosti djelomično otkrila u srijedu, a Veljača je u četvrtak reagirala na njezin istup podužim statusom na svojem Facebook profilu u kojem još uvijek aktualnu predsjednicu proziva za licemjerje i skupljanje političkih bodova.

Naime, kako ističe Veljača, predsjednica je tijekom svojeg mandata pokazala malo sluha za žene i djecu koji su žrtve nasilja te se nije odazivala na pozive za suradnju koje joj je slala inicijativa #SpasiMe, koja se bori za prevenciju nasilja u obitelji, i nad ženama i djecom.

Status Jelene Veljače prenosimo ispod u cijelosti.

Ne znam kako se to bivša predsjednica RH misli boriti za prava žena i djece. Kad smo je molile da endorsa feminizam i da se izjasni kao feministkinja, odbila je.

Kad smo je molile da svojim pojavljivanjem (ničim drugim!) podrži skupljanje novaca za fond #spasime (hitna pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja i zlostavljanja u obitelji, iz fonda je do sada pomoć tražilo 25 ljudi od kojih je jedna djevojčica žrtva pedofilije, a pomažemo i djevojčici koja je žrtva višestrukog silovanja), nije se pojavila (molile smo samo podizanje slušalice na telefonu u trajanju od 15 minuta - toliko, naime, traje slot na humanitarnom telefonu).

Kad smo osobno razgovarale s njom rekla je niz općih mjesta iz školskog (lošeg) udžbenika o tome kako joj je nenasilje važno, no nije nas čula ni oko problema koje žrtve doživljavaju u praksi, ni oko toga što mislimo da osoba na njezinoj funkciji može učiniti za promjenu diskursa (odricanje svakog druženja i sl. s udrugama ili pojedincima koji javno rade protiv ljudskih prava ili su osuđeni ratni zločinci).

Smatram osobnom uvredom za sve nas koje NISMO primale plaću niti imale bilo kakve privilegije tijekom sad već skoro jednogodišnje borbe za žrtve nasilja predsjedničinu izjavu da je upravo ovo polje njezino polje interesa. Smatram da je ta izjava licemjerna, lažna i beskrajno uvredljiva za prvoborkinje na ovom polju.

Osobno mislim da je dio njezinog pada i činjenica da je kao žena na čelu patrijarhalne države u potpunosti svojim ponašanjem podupirala rodne stereotipe i prezirem pokušaj da se umili žrtvama za koje nije bila tu kad su je trebale.

Kada smo kretale u #spasime jasno smo rekle - mislim da sam osobno to ovdje i napisala - da ću prezreti, ali i razotkriti svaki pokušaj skupljanja političkih bodova na našoj inicijativi, pa stoga, moj stav o izjavi bivše predsjednice, a i sreću što nas više ne predstavlja u svijetu možete slobodno prenositi, hvala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 08:31