AFERA MASON

Jelenić pravomoćno oslobođen, odbačena žalba Hrvoj-Šipek: Moraju mu platiti i ‘zaostatke‘ na plaću

Dogodilo se upravo ono što su pravni stručnjaci odmah i predviđali

Dražen Jelenić

 Damjan Tadic/Cropix

Sada je i definitivno. Nekadašnji glavni državni odvjetnik, a sada zamjenik glavne državne odvjetnice, Dražen Jelenić, pravomoćno je oslobođen stegovne odgovornosti u aferi mason.

Naime, nakon što je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) 28. ožujka oslobodilo Jelenića stegovne odgovornosti, žalbu na tu odluku podnijela je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek. Međutim, njezinu žalbu Vrhovni sud je, kako je danas priopćeno, odbacio kao nedopuštenu.

- Dana 11. svibnja 2023. Vrhovni sud Republike Hrvatske u drugostupanjskom Državnoodvjetničkom stegovnom vijeću odbacio je žalbu glavne državne odvjetnice protiv odluke Državnoodvjetničkog vijeća kojom je D.J. zamjenik glavne državne odvjetnice oslobođen stegovne odgovornosti za stegovno djelo koje mu je stavljeno na teret.

Stegovno vijeće ovog suda ponovno je zauzelo pravno shvaćanje da prema odredbama Zakona o državnoodvjetničkom vijeću, kao posebnom zakonu u odnosu na Zakon o kaznenom postupku, nije dopuštena žalba glavnoj državnoj odvjetnici protiv odluke vijeća kojom je zamjenik državnog odvjetnika oslobođen stegovne odgovornosti, jer taj Zakon to ne propisuje - priopćio je Vrhovni sud.

Podsjetimo, DOV je u dva navrata donosio odluke o razrješenju Jelenića, ali ih je Vrhovni sud ukidao zauzimajući stav, u kratkim crtama, da članstvo u masonskoj udruzi nije zabranjeno tako da ne može ni biti razlog za razrješenje. Tek iz trećeg pokušaja, DOV je ipak oslobodio Jelenića, ali je potom produžio privremenu mjeru njegove suspenzije, a žalbu na oslobađajuću odluku u međuvremenu je podnijela Hrvoj-Šipek.

Vrhovni sud je nedavno, prihvativši Jelenićevu žalbu na produljenje suspenzije, zaključio da je oslobađajućom odlukom DOV-a taj predmet postao pravomoćan, jer podnositelj zahtjeva za stegovni progon, glavna državna odvjetnica, po zakonu nema pravo žalbe na tu odluku. Sada se dogodilo upravo ono što su pravni stručnjaci odmah i predviđali. Vrhovni sud uopće nije razmatrao razloge njezine žalbe nego ju je odbacio kao nedopuštenu. Dražen Jelenić se nakon ukidanja suspenzije vratio na posao u DORH, a sada može računati da će dobiti i ‘zaostatke‘ za protekle dvije godine koje je bio pod suspenzijom, a u kojem periodu je dobivao samo polovicu plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:02