AFERA MASON

Jelenić se žalio Vrhovnom sudu: ‘Hrvoj-Šipek nema ovlasti za pokretanje stegovnog postupka‘

Jelenić tvrdi da ne postoji zakon po kojem ne smije biti član udruge i po kojem to mora javno deklarirati
Dražen Jelenić
 Goran Mehkek/Cropix

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, kojeg je prije sedam dana Državnoodvjetničko vijeće udaljilo s posla na 3 mjeseca do raspleta stegovnog postupka zbog članstva u masonima, na tu se odluku žalio Vrhovnom sudu, javlja N1.

Jelenić se obratio Vrhovnom sudu jer smatra da ga je Državnoodvjetničko vijeće uputilo na krivi pravni lijek kada su istaknuli da je protiv njihove odluke moguć jedino upravni spor. Tvrdi i da nije dobio priliku za očitovanje te da je troje članova Vijeća u obrazloženju odluke prejudiciralo njegovu krivnju. Zbog toga traži i njihovo izuzeće.

U žalbi se obrana Dražena Jelenića osvrće se i na zahtjev Zlate Hrvoj-Šipek koja je od DOV-a zatražila njegovo udaljenje s dužnosti jer smatra da članstvom u masonskoj loži koje nikome nije prijavio izigrao povjerenje kolega, do danas štiti braću u masonskoj loži te da zbog toga njegov daljnji rad šteti ugledu DORH-a.

Jelenić sve to odbacuje, tvrdi da ne postoji zakon po kojem ne smije biti član udruge i po kojem to mora javno deklarirati. Ne vidi ni opravdanost suspenzije u ovom trenutku jer je, kako to ističe u žalbi, više od godinu dana nakon odlaska s dužnosti glavnog tužitelja radio kao zamjenik. Smatra i da Zlata Hrvoj-Šipek nije ovlaštena pokretati postupke protiv njega zbog njegova ponašanja iz vremena dok je bio glavni državni odvjetnik jer ga nije razriješio Sabor, nego je sam odstupio.

S druge strane, tročlano Vijeće koje je odlučivalo o privremenoj mjeri udaljenja, i dalje smatra da je Jelenić upućen na pravi pravni lijek, odnosno upravni spor. Jelenića su odlučili suspendirati, kako je tada pojašnjeno u priopćenju, jer smatraju da je ta mjera razmjerna i opravdana budući da bi daljnje obavljanje državnoodvjetničke dužnosti dovelo u pitanje uredno funkcioniranje DORH-a.

O žalbi Dražena Jelenića koja ne odgađa suspenziju, odlučivat će Vrhovni sud, o izuzeću kojeg traži DOV. Državnoodvjetničko vijeće će uskoro također odlučivati i o zahtjevu Zlate Hrvoj Šipek koja traži stegovni postupak protiv Jelenića. A predlaže i razrješenje s dužnosti kao kaznu s obzirom na to da je Etičko povjerenstvo zaključilo da se Jelenić članstvom u masonskoj loži ogriješio o Etički kodeks DORH-a, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 19:21