NIJE MOGAO NA POSAO

Jelenićeva odvjetnica: ‘Pogrešno tumače sudsku odluku, odmah sam pisala glavnoj državnoj odvjetnici‘

Zamjenik Glavne državne odvjetnice Dražen Jelenić jutros se pojavio na svom radnom mjestu u sjedištu DORH-a, ali su ga odatle otpravili kući

Dražen Jelenić

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Zamjenik Glavne državne odvjetnice Dražen Jelenić jutros se pojavio na svom radnom mjestu u sjedištu DORH-a u Gajevoj 10, ali su ga odatle otpravili kući uz usmeno objašnjenje da je i dalje pod suspenzijom.

Krajem prošlog tjedna Jelenić je primio pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda prema kojoj je mjera njegovog privremenog udaljenja od obavljanja državno odvjetničke dužnosti dok mu traje stegovni postupak. - nezakonita. Mjeru privremenog udaljenja Jeleniću je odredilo Državno odvjetničko vijeće (DOV) u travnju 2021. prije pokretanje stegovnog postupka protiv njega zbog "afere mason".

Visoki upravni sud u svojoj u presudi ističe da DOV nije iznio nikakve valjane argumente kojima bi dokazao svoju tvrdnju da bi, Jelenićevo obavljanje državno odvjetničke dužnosti dok mu traje stegovni postupak zbog afere mason - dovelo u pitanje funkcioniranje čitavog DORH-a.

Kako odluka o mjeri njegovog privremenog udaljenja s dužnosti prema presudi Visokog upravnog suda ukinuta, Jelenić smatra da ona više nije na snazi pa je jutros, prvog radnog dana od primitka presude, došao na posao u sjedište DORH-a.

Što se tamo događalo ispričala nam je njegova odvjetnica Vesna Alaburić jer Jelenić do pravomoćnog dovršetka stegovnog postupka kojeg je Glavna državna odvjetnica u travnju 2021. protiv njega pokrenula ne želi davati izjave za medije.

- Po dolasku u sjedište DORH-a, Jelenić je svoj povratak na posao namjeravao prijaviti Glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, ali u mu je rečeno da je ona na godišnjem odmoru. Primila ga je jedna od zamjenica Glavne državne odvjetnice Ksenija Pavić koja u stegovnom postupku protiv njega zastupa Glavnu državnu odvjetnicu i rekla mu da se ne može vratiti na posao jer je na snazi odluka o tromjesečnom produžetku njegove suspenzije koju je DOV donio u listopadu ove godine. Naš je stav da je to potpuno pogrešno tumačenje jer nakon što je Visoki upravni sud ukinuo prvu odluku DOV-a o njegovoj suspenziji, onda se automatski ukidaju i svi produžetci te odluke koje DOV svaka tri mjeseca donosi - kazala nam je Alaburić.

Moj klijent Jelenić je - dodala je - s tim stajalištem upoznao Kseniju Pavić i rekao joj ako u DORH-u misle drugačije, da mu odluku da se i dalje ne smije vratiti na posao daju i u pisanom obliku, ali je ona to odbila učiniti. Jelenić se vratio kući, a ja sam uputila dopis Glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek od koje tražimo da nam odluku prema kojoj je Jelenićeva suspenzija i dalje na snazi dostave u pisanom obliku.

Stegovni postupak protiv zamjenika Glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića koju je zbog "afere mason" pokrenula Zlata Hrvoj Šipek tražeći za njega najstrožu mjeru - izgon iz DORH-a, traje već godinu i osam mjeseci. U tome je razdoblju DOV donio dvije odluke o Jelenićevu razrješenju, ali je obje Vrhovni sud ukinuo. U drugoj odluci donesenoj krajem ove godine, Vrhovni je sud konstatirao kako ne može sam izmijeniti odluku DOV-a u slučaju Jelenić, ali je upozorio DOV da pri ponovnom odlučivanju mora voditi računa o tome da Hrvatska ni jednim propisom nije na jasan i nedvojben način propisala da je članstvo u slobodnim zidarima nespojivo s državno odvjetničkom dužnošću.

Vrhovni sud je upozorio i na dvije presude Europskog suda za ljudska prava donesene u korist talijanskih sudaca koji su tužili svoju državu jer su bili diskriminirani u profesionalnom napredovanju zbog članstva u slobodnim zidarima. Sud u Strasbourgu je zauzeo stav da država koja nema jasan propis koji sucima izričito zabranjuje članstvo u slobodnim zidarima, ne može suce diskriminirati zbog toga članstva.

Odlukom DOV-a o privremenoj mjeri, Jelenić je do okončanja postupka udaljen s dužnosti, a dotle prima polovicu plaće i ima zabranu obavljanja bilo kojeg drugog posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:58