AKCIJA ZA PROMJENE

Jelićeva stranka AP želi da se na referendumu odlučuje o svemu, kao u Švicarskoj

Donosimo programske smjernice nove političke stranke AP: veće plaće učiteljima i sucima, Sveučilišna bolnica u Blatu, natalitetna politika

Marko Jelić

 Niksa Stipanicev/Cropix

U subotu, kada će se održati osnivačka skupština njegove političke stranke AP - Akcija za promjene, šibensko-kninski župan Marko Jelić predstavit će programske smjernice stranke, te njihovom objavom definirati ideološko opredjeljenje stranke, a time i krug poželjnih i nepoželjnih partnera.

AP će, doznajemo, biti stranka desnog centra s liberalnim pristupom ekonomiji, a za suradnju će biti otvoren prema svima osim strankama koje, kako kažu u njegovu timu, egzistiraju samo na ideološkom opredjeljenju. To znači da su out Domovinski pokret, Suverenisti i Možemo, dok su prihvatljivi HDZ, SDP, Most i druge stranke, ali pod uvjetom da prihvate više od pola AP-ova programa koji obiluje reformama, a znatan dio njih je radikalan.

Primjerice, Jelićev AP promicao bi donošenje odluka na referendumu koji bi se maksimalno pojednostavio. Građane bi se, kao u Švicarskoj, pitalo za sve, od gradnje vrtića do zakonskih rješenja, a glasalo bi se putem aplikacije na mobitelu.

Suci Ustavnog suda

Zanimljivo je da bi Jelićeva stranka putem referenduma birala čak i suce Ustavnog suda. Smatra da bi bilo zdravije kada bi ih na temelju objavljenih životopisa izravno birali građani nego dvotrećinska većina zastupnika u Saboru "jer se dvije, tri najveće stranke uvijek dogovore oko svojih ljudi".

Provela bi se i reforma pravosuđa, a počivala bi na dva ključna elementa - većim plaćama sudaca i zakonskom rasterećenju sudova. Konkretno, to znači da bi se sa sudova maknuli svi predmeti manje vrijednosti i povjerili javnim bilježnicima i upravnim tijelima. Ljudi se, kaže sugovornik iz AP-a, sude za pedalj zemlje i zatrpavaju sudove, što je besmisleno. Bagatelni sporovi prebacili bi se javnim bilježnicima.

Program za zdravstvo piše dr. Ivo Žuvela, ginekolog iz Zadra koji je na prošlim lokalnim izborima kao nezavisni kandidat za zadarskog župana zamalo pobijedio HDZ-ova Božidara Longina. Naglasak će biti, doznajemo, na izgradnji Sveučilišne bolnice u Blatu. To bi bila bolnica od nacionalnog interesa u kojoj bi se liječili građani iz cijele zemlje.

Nadalje, prema programu Jelićeve stranke, gospodarstvo bi se porezno rasteretilo od nameta.

- Hrvati moraju osvijestiti da zarađuju bruto, a ne neto plaću i mora im biti jasno koliko se i za što uzima od njihove zarade. Isto je i s gospodarstvenicima, koji su opterećeni sa 150 do 200 različitih nameta, a dijelu njih jedina je svrha namirenje gladnih usta - razmišljanja su u AP-u.

Za školstvo također postoje planovi, a srž je u drastičnom povećanju plaća učitelja "jer ne može učitelj biti plaćen jednako kao dostavljač Wolta".

Nezaobilazna je, naravno, i natalitetna politika koja bi uključivala niz mjera, od toga da se znatno povećaju državne naknade po rođenju djeteta, da se treće dijete automatski upisuje u vrtić neovisno o "gužvama", do toga da roditelji više djece imaju povoljniju kamatu na kredite.

Paletom mjera građane bi stimulirali na život u manjim mjestima umjesto velikim gradovima, koji su u zapadnim zemljama već dulje vrijeme sve manje privlačni obiteljima.

Ključne vrijednosti

Među vrijednostima koje Jelićeva stranka najviše promiče ističu se: hrvatski nacionalni interesi u domovini i inozemstvu; demokracija, parlamentarni sustav i trodioba vlasti; etička načela kršćanstva; socijalna pravda; ljudska prava; suzbijanje svakog oblika diskriminacije temeljene na ekonomskoj, spolnoj, rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj i drugoj osnovi; sloboda tiska i izražavanja; slobodno tržište; ekologija, održivost i digitalna transformacija; sport, zdravi način života, održivi razvoj i sve one djelatnosti, aktivnosti i poslovi kao izraz i doprinos očuvanja okoliša.

Programske smjernice stranke idu prema jačanju referendumske inicijative, reformi pravosuđa, javne uprave s naglaskom na preustroj općina, gradova i županija, decentralizaciji, reformi zdravstva, donošenju strateškog zakona za suzbijanje korupcije, jačanju neovisnosti DORH-a i USKOK-a, poreznom rasterećenju, debirokratizaciji, poticanju malog poduzetništva, orijentaciji na obnovljive izvore energije..., te zaštiti digniteta Domovinskog rata i pozicioniranju uz EU i NATO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:06