PONOVNO U RATU

Jelušić: Mrsić je sam isprovocirao svoje izbacivanje iz SDP-a

Ivo Jelušić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Odluka Glavnog odbora SDP-a da iz stranačkog članstva isključi dugogodišnjeg člana, bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava te aktualnog saborskog zastupnika Miranda Mrsića izaziva komentare u toj stranci i danas nakon njezina donošenja.

Odluku o Mrsićevu isključenju na Facebooku komentirao je jedan od potpredsjednika SDP-a, Peđa Grbin, koji nije došao na subotnju sjednicu Predsjedništva na kojoj je predložena odluka o Mrsićevu isključenju. Konstatiravši da su dosljednost i vjerodostojnost političara uvjet za stjecanje i zadržavanje povjerenja građana, Grbin je pobrojao niz Bernardićevih izjava danih prije nego što je došao na čelo SDP-a vezanih uz izbacivanje iz stanke. Evo nekih od njih: “Izbacivanje ili obračun nikome ništa nije dobro donijelo. Zato sam protiv izbacivanja.

Treba naći snagu za zajedništvo”. Zatim: “Olako smo se odrekli nekih ljudi, moramo početi okupljati. Ja sam uvijek protiv izbacivanja”. Zatim: “Bio sam protiv raspuštanja članstva zato što kad jednom nešto razrušite, teško je vratiti izgubljenu snagu. Ljude je najlakše odbaciti, ali time radite i najveću štetu”. Grbin je jučer za Jutarnji odbio dodatno komentirati Mrsićevo isključivanje iz SDP-a. Sličnu poruku preko Facebooka uputio je i Gordan Maras.

Početak

Član stranačkog predsjedništva koji je dignuo ruku za Mrsićevo isključenje, Ivo Jelušić, za Jutarnji list je izjavio: “Cijeli problem počeo je na jednoj sjednici saborskog Kluba SDP-a u veljači ove godine kad je Mrsić najavio da će održati konferenciju za novinare u Saboru na kojoj će javnost upoznati sa svojim prijedlogom Zakona o doprinosima. Zamolio sam ga da sa zakonskim prijedlogom ne ide u javnost dok se s njim ne upoznaju stranačka tijela i ne rasprave ga. Odbio je kazavši da će ga on predstaviti, a neka stranka poslije o njemu raspravlja.

bez dogovora SDP-ova skupina za zapošljavanje i mirovinski sustav njegov je prijedlog doradila i poboljšala, ali on je inzistirao na svom prijedlogu. Nije pokazao ni minimum želje da o svom prijedlogu razgovara i upravo je taj nedostatak želje većinu članova stranačkih tijela i razljutio pa su glasali za njegovo isključenje”, kaže Jelušić i dodaje da mu je žao što je do toga došlo, ali da je Mrsić tražio sukob.

Mirando Mrsić, međutim, tvrdi da Jelušić ne govori istinu. “Davor Bernardić dobio je na stol moj prijedlog Zakona o doprinosima još početkom siječnja. Suština moga prijedloga je da se penalizira poslodavce koji zapošljavaju na određeno vrijeme tako da umjesto 1,7 posto doprinosa moraju platiti 3,4 posto.

Međutim, Bernardić se mjesec dana nije mogao odlučiti, jer u SDP-u postoji struja koja smatra da se ne trebamo zamjerati poslodavcima. Odlučio sam da nema smisla čekati: na sastanku Kluba 31. siječnja najavio sam da ću predstaviti javnosti svoj prijedlog zakona, a 1. veljače poslao sam svoj prijedlog svim članovima SDP-ova saborskog Kluba s molbom da mi u roku od pet dana dostave svoje primjedbe. Konferenciju za novinare održao sam 1. veljače i na njoj sam zakonski prijedlog predstavio kao svoj, a ne stranački.

Mrsićeva obrana

Nitko od zastupnika u roku od pet dana nije dostavio primjedbe na moj prijedlog. Zatim smo 6. veljače imali sjednicu Kluba na kojoj se o mojem prijedlogu nije glasalo pa sam najavio da ću ga uputiti kao svoj prijedlog u saborsku proceduru. SDP-ova radna skupina za rad i mirovinsku politiku sastala se 8. veljače i usprotivila mojem zakonu. Skupina u čijem su sastavu Gordan Maras, Marija Alfier, Boris Lalovac i Saša Đujić zauzela je stajalište da poslodavce ne treba penalizirati, već one koji zapošljavaju na neodređeno osloboditi plaćanja doprinosa.

Ostao sam na stajalištu da je moj prijedlog socijaldemokratski jer povećava sigurnost radnog mjesta, a podržali bi ga i sindikati i nevladine udruge. Ustrajao sam na svom prijedlogu, prikupio potpise 22 zastupnika SDP-a i još petero zastupnika iz drugih stranaka i on je uvršten u hitnu saborsku proceduru. Netočno je dakle da na svom zakonu inzistiram zato da bih isprovocirao sukob sa strankom i vlastito isključenje”, tvrdi Mrsić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:23