BORBA PROTIV RAKA

Jerković: ‘Imamo sredstva za liječenje onkoloških pacijenata, ali ih možemo bolje iskoristiti‘

Do 2050. godine će svaki treći muškarac i svaka četvrta žena oboljeti od karcinoma

Lucian Vukelić, Renata Sabljar Dračevac, Karlo Ressler, Romana Jerković

 Vanesa Pandzic/Cropix

U hotelu Westin u četvrtak ujutro održan je panel o ishodima liječenja onkoloških pacijenata u Republici Hrvatskoj. Na njemu su sudjelovali organizatorica panela, europarlamentarka prof. dr. sc. Romana Jerković, ravnatelj HZZO-a dr. Lucian Vukelić, europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ) i dr. Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Cilj konferencije bio je identificirati goruće probleme koji se javljaju od trenutka dijagnoze karcinoma pa sve do završetka liječenja. Razgovaralo se i o financijskim aspektima liječenja, brizi za pacijente, odgovarajućoj medicinskoj skrbi koja im je potrebna, odgovarajućim lijekovima, ali i famoznim listama čekanja.

Organizatorica panela Jerković istaknula je nekoliko problema. "Mislim da na raspolaganju nemamo mala financijska sredstva, ali ih možemo bolje iskoristiti." kazala je. Jak naglasak stavila je na prevenciju koja uključuje kampanje za povećanje tjelesne aktivnosti, smanjenje konzumacije nezdrave hrane, alkohola i duhanskih proizvoda. Istaknula je i podatak da je čak 44 posto smrtnih slučajeva povezano s lošim navikama. Spomenula je i slab odaziv građana na ranu dijagnostiku što ukazuje na nisku osviještenost Hrvata o brizi za vlastito zdravlje.

Videom se obratila Nives Badurina koja se bori s rakom dojke i kazala je kako je tijekom cijelog liječenja imala odlično iskustvo, ali uz napomenu da joj nedostaje "holistički pristup" i psihološka pomoć.

Jerković upozorava i na podatke koji se na godišnjoj razini gomilaju u drugim državama članicama Europske unije, a nikome ne služe. Zato kao potencijalno rješenje ističe European Dana Health Space odnosno europski podatkovni prostor na kojem bi na jednom mjestu bili svi ključni dokumenti i istraživanja povezana s dijagnostikom i liječenjem karcinoma.

''Nije spas utrošiti novih 10 milijardi u zdravstveni proračun'', govori Jerković i objašnjava da je važno da se fokus stavi na ishod liječenja.

Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, upozorava da je bitno imati ciljanu sliku, što Hrvatska često nema. ''U Bruxellesu se neće donijeti odluke koje će oblikovati naš sustav. Naš zdravstveni sustav oblikujemo mi, ovdje…'' objasnio je Ressler. Napomenuo je kako europska sredstva koja nam stoje na raspolaganju mogu biti eventualni poticaj, ali ne i ključan dio u procesu liječenju onkoloških pacijenata.

Ressler je dodao i da su fondovi EU nadogradnja i novi mehanizam financiranja i da se planiraju koristiti za modernizaciju zdravstvene opreme, što uključuje i korištenje umjetne inteligencije.

Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić rekao kako HZZO svakih šest mjeseci radi reevaluaciju učinka lijekova i ako su se lijekovi ispostavili manje učinkovitim na liječenju pacijenata oboljelih od karcinoma, prebacuju odgovornost na nositelje odobrenja lijekova.

Na kraju je Sabljar Dračevac iznijela zabrinjavajući podatak da će do 2050. godine svaki treći muškarac i svaka četvrta žena oboljeti od karcinoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:51