VELIKA VIJEST

JERUSALEM POST OBJAVIO Hrvatska navodno kupuje izraelske borbene avione za 500 milijuna dolara? Krstičević: 'Moramo se malo strpjeti oko odluke'

 
Izraelski F-16, Andrej Plenković i Benjamin Netanyahu
 Master Sgt. Lee Osberry / Ured premijera RH / U.S. Air Force

Izraelski list Jerusalem Post danas je objavio da Hrvatska i Izrael dogovaraju kupnju izraelskih borbenih zrakoplova u vrijednosti od 500 milijuna dolara.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer su se sastali u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu pa se može pretpostaviti da su, između ostalog, razgovarali o kupnji borbenih zrakoplova, iako ured ni jednog od dvojice premijera nije potvrdio da je došlo do sklapanja ugovora, već samo o nastavku razgovora o prodaji.

- Premijer Benjamin Netanyahu sastao se jučer u Davosu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Dogovorili su se da nastave razgovore o prodaju izraelskih zrakoplova F-16s Hrvatskoj, sukladno odredbama natječaja. Ovakav razvoj događaja je još jedan izraz dubokih veza između dvije zemlje - stoji na internetskoj stranici ureda izraelskog premijera.

Dvojica čelnika su, dodaje se, dogovorili "širenje gospodarske suradnje i suradnje na području sigurnosti, turizma, poljoprivrede i vodnog gospodarstva, kao i akademske suradnje", piše dalje u objavi na stranici ureda izraelskog premijera.

Podsjetimo, Hrvatska je prošle godine započela postupak nabave višenamjenskog borbenog aviona koji bi zamijenio zastarjelu flotu sovjetskih MiG-ova 21. Vlada je u listopadu rekla da su ponude dali švedski Saab, koji je ponudio novi Gripen C/D, Izrael i Grčka, koji su ponudili polovne F-16-ice, a Sjedinjene Američke Države najnoviji F-16 Block 70/72.

Hrvatska je istaknula da želi nabaviti 12 borbenih zrakoplova, a među njima bi trebalo biti 10 jednosjeda i dva dvosjeda, što bi u slučaju izraelske ponude vjerojatno značilo da uzimamo 10 F-16 Barak i 2 F-16 Brakeet zrakoplova. Valja napomenuti da Jerusalem Post ne navodi koliko će zrakoplova potencijalno biti prodano Hrvatskoj, ali napominju da je vrijednost ugovora 500 milijuna dolara.

Krstičević: Moramo se malo strpjeti oko odluke, čekali smo 15 godina'

Praktički u isto vrijeme kada je Jerusalem Post objavio svoj članak, ministar obrane Damir Krstičević je izjavio sljedeće o istoj temi:

- Radimo u kontinuitetu na jačanju sposobnosti HV-a. To je pitanje koje traje već 15-ak godina. Imali smo natječaj te smo u procesu donošenja odluke na državnoj razini. Moramo voditi računa o svim društvenim skupinama. To je sve jedan proces. Odgovorne su odluke, velike su odluke, želimo razmotriti sve činjenice. Petnaest godina smo čekali, moramo se malo strpjeti oko odluke.

SDP: Čemu postupak javne nabave?

Nakon objave da će se borbeni avioni kupiti od Izraela reagirali su u SDP-u, a njihov Franko Vidović istoga je časa sastavio pitanja za premijera Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića te ih uputio u formalnu saborsku proceduru. Ključno je pitanje čemu je služio predmet javnog postupka nabave zrakoplova, ako je premijer Andrej Plenković taj posao dogovorio neposredno s izraelskim premijerom.

- Poštovani predsjedniče Vlade, molim da mi potvrdite informacije koje su objavljene u izraelskim i hrvatskim medijima o vašem dogovoru sa izraelskim premijerom, a u vezi kupnje zrakoplova za potrebe HRZiPZO. Dana 26.1.2018. više internetskih portala prenijelo je vijest koja je objavljena u izraelskim medijima, a koja tvrdi da ste dogovorili sa premijerom Izraela kupnju aviona, a koja je predmet postupka koji je proveden u Ministarstvu obrane i za koji je Odbor za obranu Hrvatskog sabora donio pozitivno mišljenje - stoji u pitanju koje je Vidović uputio premijeru.

Objašnjenja je zatražio i od ministra obrane Krstičevića kojemu je postavio sljedeći upit:

- Jeste li upoznati s informacijom da je predsjednik Vlade, Plenković dogovorio kupnju zrakoplova od Izraela kao što je objavljeno iz izraelskih izvora i da li možete te informacije potvrditi? Temeljem cijelog postupka provedenog natječaja zrakoplova za potrebe HRZiPZO, te vodeći se vašim izjavama u kojima ste Odbor za obranu Hrvatskog sabora uvjeravali u transparentnost i potpunu dostupnost svih informacija u ovom natječaju do sada smo podržavali postupak nabave uz nekoliko uvjeta, cijeneći i da je potrebno zadržati znanje o ratnom zrakoplovstvu kao i borbenu sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Vijesti koje su objavljene u izraelskim medijima iz izraelskih izvora govore upravo suprotno o cijelom postupku te ovim putem od vas molim objašnjenje - pitao je Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:18