GRLIĆ RADMAN ZA N1

'JESAM LI VAS JA DOBRO ČUO?' Ministar u intervjuu iznenadio novinara: 'Plenković je najutjecajniji među Pučanima i napopularniji premijer u Europi'

 
Gordan Grlić Radman
 Bruno Konjevic / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da se i Hrvati i Srbi mogu ponositi Nikolom Teslom, nakon kritika iz Srbije da Hrvatska prisvaja tog slavnog znanstvenika.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije prošli je tjedan priopćilo da najoštrije osuđuje "nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikolu Teslu".

Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovacija, s izumiteljima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića i Mate Rimca.

Grlić Radman je u razgovoru za N1 istaknuo kako smatra da je reakcija iz Srbije "nepotrebna" i da primjera slavnih osoba s dvostrukim identitetom ima svugdje u svijetu.

"Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, on je uvijek govorio da se ponosi hrvatskom domovinom i srpskim podrijetlom", rekao je ministar na N1.

Naveo je primjer Nikole Šubića Zrinskog kojeg slave i Hrvati i Mađari te Lavoslava Ružičke, Vukovarca nagrađenog Nobelovom nagradom za svoj rad u Švicarskoj.

"U svakom slučaju, u jednom dijalogu, možemo se ponositi i Hrvati i Srbi da smo imali takvog jednog čovjeka svjetskog glasa. On je univerzalni čovjek koji je pridonio čovječanstvu", zaključio je ministar.

U međuvremenu je u ponedjeljak srbijanskom ministru kulture Vladanu Vukosavjeviću odgovorio i čelnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, poručivši mu da se više posveti očuvanju hrvatske kulturne baštine u Srbiji umjesto Tesli.

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je tijekom vikenda izjavila da se Hrvatska s poštovanjem sjeća Tesle, ne pokušavajući negirati njegovo porijeklo, dodavši kako Hrvatska enciklopedija za njega navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog podrijetla.

'Plenković najpopularniji premijer u Europi'

Razgovarajući o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom i ulasku u Schengensku zonu, ministar je kao jedan od hrvatskih uspjeha u zajednici europskih država naveo predsjednicu i premijera.

"Gospodin Andrej Plenković je unutar Europske pučke stranke najutjecajnija osoba i najpopularniji premijer u Europi. A predsjednica naša najpopularnija žena u svijetu", rekao je ministar što je prilično iznenadilo voditelja N1 televizije Hrvoja Krešića.

- Jesam li Vas ja dobro čuo? Kažete da je Andrej Plenković utjecajniji premijer u Europskoj pučkoj stranci od Angele Merkel?, upitao je Krešić.

"Jedan od najutjecajnijih, ja ne mogu sada rangirati", izjavio je Grlić Radman ponovivši kakvu je Plenković ulogu imao u izbori nove čelnice Europske komisije.

"Mi u Hrvatskoj volimo gunđati, ali moramo znati koji je naš položaj u svijetu. Što smo mi bolje pozicionirani kao čimbenik u vanjskoj politici, to nam više raste rejting", objasnio je ministar vanjskih poslova koji je zatim naveo ulogu Andreja Plenkovića u pregovorima o novom čelniku Europske komisije, tvrdeći da je upravo njegovo protivljenje planu da se za Junckerova nasljednika imenuje socijalista Timmermansa dovelo do postupka u kojem je kao šefica iznjedrena Ursula von der Leyen.

 

Spor sa Slovenijom

Grlić Radman se u razgovoru za N1 osvrnuo i na spor oko Piranskog zaljeva, naglasivši da želi da Slovenija i Hrvatska budu primjer rješavanja otvorenih pitanja između članica Europske unije .

"Zašto mi ne bismo svojom dobrom voljom zajedno vidjeli kako riješiti to pitanje?", rekao je i dodao kako bilateralno rješenje ohrabruju i druge članice EU-a.

Otkrio je kako se na svoju inicijativu sastao s bivšim slovenskim premijerom i sadašnjim ministrom vanjskih poslova Mirom Cerarom koji je ljetovao u Hrvatskoj.

Slovenskom kolegi je rekao da su dvije zemlje "susjedi stoljećima i kako između njih nije nikad bilo sukoba", pa da se sporovi moraju rješavati dijalogom.

Osvrnuo se i na neformalnu večeru s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnatkom s kojim je imao "konstruktivan razgovor", kao i na razgovor sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem koji mu je čestitao na imenovanju, s kojim je "lijepo razgovarao" i dogovorio da će rješavati otvorena pitanja, od kojih je Zagrebu najvažnije pitanje nestalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. siječanj 2021 13:37