ZAHTJEVI ZA VEĆE PLAĆE

JESENSKI VAL ŠTRAJKOVA Sindikati nezadovoljni Vladinim ponudama, u školama štrajk 9. rujna, liječnici i sestre počinju štrajkati nakon 15. rujna

Milan Kujundžić, Zdravko Marić
 Tomislav Kristo, Goran Mehkek / CROPIX

Nezadovoljni odnosom Vlade i tijekom pregovora o povišicama plaća liječnika i učitelja, sindikati u zdravstvu i obrazovanju počeli su s pripremama štrajka. Oba prosvjeda planirana su za rujan, pri čemu su većinski sindikati u obrazovanju orijentirani na početak školske godine, 9. rujna, a štrajk zaposlenih u sektoru zdravstva, prema svemu sudeći, neće biti prije 15. rujna.

- Ne, ništa nije dogovoreno u vezi s povećanjem plaća zaposlenih u zdravstvu osim što je rečeno da ćemo se ponovo sastati u petak, nakon što Vlada dan prije imenuje novi pregovarački odbor. Ovo je, zapravo, samo kupovanje vremena jer naše su pozicije poznate. Vlada sigurno ima izračune za naša traženja, zna koliko to košta i mi više ne želimo odgađanje, stoga paralelno s pregovorima idu i naše pripreme štrajka - rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, nakon jučerašnjeg sastanka o povećanju plaća 72.000 zaposlenih u sektoru zdravstva, na kojem su, uz ministra Milana Kujundžića, sudjelovali i ministar financija Zdravko Marić te Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava.

Nema odgode

Naime, sindikati ne žele pristati na odgodu odluke od nekoliko tjedana, što od njih traži ministar zdravstva. Topolnjak ističe da je sve dobro poznato jer je bilo i parafirano, a to je povećanje plaća u zdravstvu za 3 posto od kolovoza i još 4 posto od listopada. Na žalost, u zadnji trenutak sve je zaustavljeno i zaposleni u zdravstvu ostali su kratkih rukava, bez očekivanog povećanja plaća.

- Već smo u gubitku tri mjeseca, pristali smo i potpisali produženje kolektivnog ugovora do 1. studenog, pa još jedna, dodatna odgoda nije prihvatljiva. Zaista za to nema razloga te tražimo da Vlada sjedne i konačno odluči jer nema nepoznanica - kaže Topolnjak i naglašava da sindikati ne prihvaćaju ni prijedlog ministra Aladrovića, koji je na sastanku rekao da povećanje plaća treba biti horizontalno, kroz povećanje osnovice svima.

- S obzirom na to da su s ostalim sindikatima već potpisani novi granski kolektivni ugovori, zdravstvo samo traži to isto. Nećemo pristati na prijedlog Vlade o povećanju plaća svima za 2 posto - kaže Topolnjak i dodaje da je i ovoga puta ministar Kujundžić spominjao promjenu zakona o reprezentativnosti liječničkog sindikata kako bi u buduće pregovarati mogli i liječnici čiji sindikat nije reprezentativan.

- No, kada će to biti, i dalje nema informacije, ali to sigurno ne može biti razlog za odgodu naših traženja - kaže Topolnjak.

- Cijela ova situacija više je negoli katastrofalna za nas. Odgađanje ne vodi nikamo, ljudi nemaju nadu i mi se moramo organizirati. Planiramo štrajk, prosvjedne akcije i jednu vrlo nezgodnu situaciju! Poručujem građanima da očekuju još veće liste čekanja ako nas se ne podrži u onome što smo dogovorili, ako se sustav zdravstva ne prepozna kao jedan od najvažnijih i najzapostavljenijih. Do petka ćemo znati kojom ćemo snagom i kojim načinom štrajkati - poručila je Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog samostalnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Koraci do štrajka

Istina, ministar Kujundžić nakon sastanka je rekao da u konačnici svi liječnici, medicinske sestre, kao i svi zaposleni u zdravstvu, trebaju dobiti veće plaće ako ih se želi zadržati u Hrvatskoj, ali nije naznačio kada bi se to moglo dogoditi, odnosno hoće li uspjeti zaustaviti štrajk najavljen za rujan.

Prema svemu sudeći, štrajka neće biti prije 15. rujna jer, kako doznajemo od sindikata koji pregovaraju s Vladom, pričekat će se da se vidi što će se događati u petak, odnosno postoji li mogućnost da se kolektivni ugovor potpiše i prije 31. listopada, što je krajnji rok. Pokaže li se pak da se sve kreće prema slijepoj ulici, počet će pripreme jer je ideja da se sindikati udruže i zajednički dogovore strategiju. Potom moraju zatražiti mirenje, a taj proces traje najmanje pet dana. Propadne li i to, nema dvojbe da će krenuti u štrajk, kažu u sindikatu, pa je objektivno očekivati da to bude oko 15 rujna.

U pripremi prosvjeda su i većinski sindikati u obrazovanju - Sindikat učitelja Hrvatske i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Prema potvrdi Branimira Mihalinca, šefa srednjoškolskog sindikata, njihova su tijela potvrdila plan ulaska u prosvjed koji će se najvjerojatnije organizirati već prvog dana nove školske godine, 9. rujna. Hoće li to biti jednodnevni ili višednevni prosvjed učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, sindikati će odlučiti idućeg tjedna.

Većinski su sindikati u obrazovanju još 19. lipnja zatražili od premijera Plenkovića termin za sastanak o inicijativi za povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto za sve zaposlenike u osnovnom i srednjoškolskom sustavu. Svoj su zahtjev ponovili mjesec dana kasnije, s prijedlogom da se sastanak, zbog sve manje vremena, održi do 26. srpnja. Premijera su obavijestili kako su o svojem zahtjevu za povećanje koeficijenta postigli suglasnost s nadležnom ministricom. Premijerov odgovor nisu dobili.

Težak početak škole

- Mislim da šansa za održavanjem sastanka u Vladi više ne postoji. Da je bilo dobre volje, već bi se održao. Budući da smo dvaput slali zahtjev te da je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komunicirala u Vladi naš zajednički prijedlog o povišici, a odgovor nismo dobili, kao, očito, ni ministrica, šansu više ne vidimo. Pripremamo prosvjedne akcije o kojima ćemo javnost obavijestiti krajem sljedećeg tjedna - kaže Mihalinec, uz potvrdu da će se prosvjed održati pred Vladom te da učitelji i nastavnici neće biti na svojim radnim mjestima. Šef sindikata procjenjuje da će zbog nezadovoljstva učitelja materijalnim statusom bez problema napuniti Markov trg u Zagrebu.

Mihalinec dodaje da prosvjedom neće biti urušen reformski proces koji počinje s novom školskom godinom te da će u slučaju poziva na sastanak u Vladi svoje akcije sindikati ili zamrznuti ili odgoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:44