REAKCIJE ZNANSTVENIKA

‘Jesmo li još u Savjetu? Ne znamo što da mislimo nakon onog što nam je rekao Frka-Petešić‘

Plenkovićev šef kabineta sinoć je nazvao znanstvenike koji su potpisnici Apela o teškoj situaciji u RH
Zvonimir Frka Petešić, Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban i Andrej Plenković
 Goran Mehek/Luka Gerlanc/Marko Todorov/Cropix

Je li petero znanstvenika i stručnjaka Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH, a koji su među 26 potpisnika Apela o teškoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, još u tome Savjetu?

Čini se da to nikome više nije jasno što pokazuje i izjava Nenada Bana, koji je zajedno s Andrejom Ambriović Ristov, Petrom Klepac, Brankom Kolarićem i Igorom Rudanom, bio jedan od članova Savjeta koji s potpisali apel.

- Jučer me nazvao g. Frka-Petešić i rekao da mi se zahvaljuju na suradnji koja više nema smisla zbog apela koji sam potpisao. Kada su me kontaktirali iz novina i pitali je li to istina, odgovorio sam da je. Kasnije sam vidio da Vlada to demantira pa sad ne znam što da mislim. Smatram da ovakve diskusije nisu korisne jer su u stvari nebitne. Po meni je jako važno da ne izgubimo pregled nad velikim problemom s kojim smo suočeni a to je da suzbijemo i kontroliramo epidemiju. Zbog toga je ključno da znanstveni savjet uključuje i veći proj epidemiologa koji će nastaviti pažljivo procjenjivati situaciju i davati preporuke. S moje strane, spreman sam surađivati ili formalno ili neformalno, rekao nam je Nenad Ban, profesor na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) i jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika u svijetu.

Slično razmišlja i njegova kolegica, Andreja Ambriović Ristov, znanstvena savjetnica Instituta Ruđer Bošković (IRB).

- Jučer me nazvao gospodin Frka-Petešić i rekao da premijer zahvaljuje na suradnji koja više nema smisla zbog apela koji sam potpisala. Vidjela sam demante nakon toga, ali nisam ih razumjela što su time htjeli reći - rekla nam je dr. Andreja Ambriović Ristov.

Podsjetimo, glasnogovornik Vlade RH Marko Milić odbacio je u ponedjeljak kasno navečer tvrdnje da je premijer donio odluku o izbacivanju petorice članova vladinog Znanstvenog savjeta koji su potpisali apel zabrinuti širenjem epidemije covida-19.

- Slijedom pojave netočne informacije da je predsjednik Vlade donio odluku o izbacivanju petorice članova Vladinog Znanstvenog savjeta, držimo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi i članci bez prethodne provjere njihove točnosti. Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio ,'epidemiološki', a ne politički potez, navodi glasnogovornik.

Pojašnjava da je predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić "u ponedjeljak kontaktirao gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv".

- Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv covida-19 i iznose političke optužbe.

- Vlada od početka epidemije transparentno upravlja krizom, na način da je javnost o svemu informirana. Uvažavamo i slušamo struku u cijeloj njenoj širini s nerijetko oprečnim stavovima, i kroz konzultacije sa Znanstvenim savjetom u njegovoj interdisciplinarnosti i kroz rad Stožera civilne zaštite RH. To ćemo činiti i dalje, uvažavajući i različita mišljenja epidemiologa i znanstvenika. No podsjećamo, Znanstveni savjet savjetuje, a Stožer stručno razmatra te i druge, ne-epidemiološke parametre i saznanja, te predlaže mjere, a Vlada odlučuje i provodi ih, za što ima odgovornost i demokratski legitimitet, navodi glasnogovornik vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:44