VELIKA NOVOST

JESTE LI GLEDALI NOVI DNEVNIK HRT-a? Ugledni TV urednik: Zašto je vijest o pojeftinjenju plina prikazana tek u 20. minuti?

Definitivno je jasno kako je HRT, za svoj prvi središnji 'Dnevnik' koji po novom počinje u 19 sati i traje sat vremena, angažirao svoje najbolje ljude koji su se u glavnu informativnu emisiju javne televizije uglavnom javljali s vrlo kvalitetnim prilozima. Međutim, smatram da je sat vremena puno previše za glavnu dnevnu dozu vijesti, a bojim se i da HRT-ovci neće izdržati ovako žestoki tempo koji su sami sebi zadali prve 'dnevničke' večeri. Ukratko: dobro je krenulo, ali pravo je pitanje kako će središnji 'Dnevnik' HRT-a izgledati za dva ili tri tjedna - kaže Silvije Hum.

Dugogodišnji televizijski novinar, urednik i dokumentarist, koji je središnji televizijski 'Dnevnik' na tadašnjoj Televiziji Zagreb radio punih trinaest godina (od 1972. do 1985. godine), s novinarima Jutarnjeg lista pogledao je i prokomentirao novo izdanje emisije koju je nekad davno i sam vodio.

- Za početak, da se mene pitalo, ja ne bih mijenjao start emisije. Početak 'Dnevnika' u 19.30 sati bio je tradicija, od koje se, po meni, ne treba tako lako odustajati. Ja ne znam jesu li prije ove promjene možda provedena kakva istraživanja, da li se anketiralo publiku... Osim toga, ako se već mijenjao početak emitiranja, možda bi bilo bolje da se s tim krenulo na jesen ili tijekom zime, dok su dani kraći - kaže gospodin Hum, dok čekamo da 'Dnevnik' počne.

Prvi kadrovi, u kojem su umjesto jednog voditelja, na ekranu Sanja Mikleušević-Pavić i Đurica Drobac, našem se sugovorniku sviđaju:

- Sanja i Drobac skupa daju dodatnu dinamiku emisiji koja djeluje pomalo CNN-ovski - ocjenjuje Silvije Hum, koji ipak ne može shvatiti zbog čega je vijest o pojeftinjenju plina prikazana tek u dvadesetoj minuti emisije.

- Mislim da ljude to itekako zanima. Dobro je da su urednici odlučili 'Dnevnik' početi s vlastitim istraživanjem prema kojem je većina građana naše zemlje spremna na tzv. 'bolne rezove', ali s tim plinom se malo predugo čekalo - kritizira bivši urednik 'Dnevnika' čije je geslo bilo i ostalo da se 'Dnevnik' treba sastojati od isključivo dnevnih vijesti koje se mogu prikazati i kao puke informacije, i kao osvrti, analize, razgovori s gostima ili stručnjacima...

- Ono što je dobro bilo u prvom produženom 'Dnevniku' jest to da su većinom izbjegnuti iritantni kadrovi novinara koji se u eter javljaju iz mraka, na primjer, ispred zgrade Sabora koji je satima prije prestao sa zasjedanjem. Loše je, s druge strane, što se razgovor sa šefom HDZ-a Karamarkom nije pustio odmah nakon priloga sa skupa na kojem je HDZ predstavio glavne ideje svoga gospodarskog programa, i na kojem je, vidjeli smo to na samom početku 'Dnevnika', govorio i Tomislav Karamarko - kaže Silvije Hum koji žali što HRT-ovci, kad su već krenuli u redizajn 'Dnevnika', istodobno nisu napravili i redizajn scene ove emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:53