UHVAĆENI NA DJELU

JESTE LI IKADA 'MULJALI' U ŽIVOTOPISU? Ovo nemojte nikada raditi: neke od najgorih laži koje se koriste...

 Colourbox

Istraživanje kompanije SurePayroll iz ožujka 2015. godine pokazalo je kako polovica svih ispitanih poslodavaca vjeruje da kandidati, koji se prijavljuju za posao u njihovoj firmi, lažu u svojim životopisima, ponajprije pogrešno predstavljajući svoje vještine i iskustva. Isto tako, jednak broj poslodavaca uspjelo je uhvatiti svoje zaposlenike u laži, poput glumljenja bolesti.

Kako laganje nije stvar oko koje se valja šaliti, pogotovo u poslovnom svijetu, New York Post prikupio je nekoliko nečuvenih laži poslovnih svijeta.

KRAĐA IDENTITETA

Holly Redfern, vlasnik Astorije, kompanije za zapošljavanje u Queensu, zaustavila je dodjelu posla osobnog suradnika za direktora jedne kompanije nakon što je otkrila kako ih je potencijalni kandidat umalo 'opljačkao do kože' imajući pristup osobnim i povjerljivim informacijama, nakitu i domu.

Prije pet godina, danas 39-godišnja Redfern je upoznala savršenu kandidatkinju za koju kaže da je 'savršeno hodala, pričala i bila odjevena'. Kandidatkinja je prošla intervjue bez zamjerki, no tada su se pojavili alarmi za uzbunu.

- Ime na njezinoj vozačkoj dozvoli nije bilo isto kao i ono na osiguranju - prisjeća se Redfern te dodaje kako je kandidatkinja tvrdila da umjesto prvog imena koristi srednje.

Nedugo nakon intervjua, Redfern je zvala kontakte za preporuku za spomenutu kandidatkinju. Nije uspjela dobiti niti jednu osobu čak ni nakon što je ostavila govornu poštu. Naposljetku ju je kontaktirala prva referentna osoba, a kandidatkinja ju je uvjeravala da ponovo pokuša doći i do druge.

- Tada sam shvatila da razgovaram s istom osobom koja se predstavila kao prvi referentni kontakt - ističe Redfern dodajući kako je već tada primijetila 'nešto sumnjivo' te treću referencu nije ni zvala.

Stvarajući situaciju žurnosti, kandidatkinja je željela izbjeći provjeravanje njezinih podataka, no Redfern je to odbila kako bi zaista mogla istražiti o čemu se radi.

Poruka: Važno je pažljivo procijeniti i provjeriti kandidata kao i njegove navode i ne zaposliti ga samo na temelju prvog dojma.

UHVAĆENI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Emily Lyons, direktorica manekenske agencije Femme Fatale Media, uhvatila je jednu od svojih zaposlenica u laži nakon što joj je manekenka propustila dogovorenu gažu zbog smrti djeda.

Lyons, koja je na Facebooku prijateljica modela, na popularnoj je društvenoj mreži naletjela na fotografije manekenke još iste noći. Model je bio u noćnom klubu i njezino je tijelo bilo obojano u zlatnu boju. Nakon što ju je Lyons suočila s činjenicama, djevojka je odgovorila kako je u noćnom baru završila nakon oproštaja s djedom u bolnici te je tijelo pobojala iz čiste zabave. Naravno, dobila je otkaz.

- Svi koji su bojali tijelo znaju da to nije nimalo zabavno. Uz to, gaže koje zahtijevaju 'body paint' su jako dobro plaćene pa vjerujem da je manekenki u posljednji tren ponuđen posao kojeg je prihvatila i pokušala se izvući lažima - priča 29-godišnja Lyons.

Poruka: Ako imate pristup društvenim mrežama svojih zaposlenika pažljivo ih pratite na njima. Riječ je o transparentnom sustavu koji će vam sigurno olakšati upoznavanje sa zaposlenicima. Također, nemojte uzeti odnos sa zaposlenikom zdravo za gotovo jer nikada si niste tako dobri.

LAŽNA DIPLOMA

Vicki Winters, 58, prisjeća se svog prvog dana kao izvršna tajnica u kompaniji Credit Suisse First Boston i problematike sa životopisom zbog koje je na koncu ostala bez posla.

- Kada prvi dan sjednete na orijentacijski sat i ispunite 20 stranica papirologije, zapravo kažete 'sve što sam napisala ovdje je istina ili me možete otpustiti - navodi Winters.

Međutim, trebala je papirologiju puno detaljnije pročitati. Tri mjeseca kasnije, tijekom 2004., uživanje u poslu i dobar odnos sa šefovima pokvarila je pravna služba koja ju je zatražila kopiju njezine diplome.

- Sklopila sam slušalicu i zapitala se 'Je li se oni zezaju sa mnom?' - prisjeća se Winters.

Razlog tome je što je Winters pohađala Sveučilište u Miamiju, no odustala je od školovanja 1977. godine. Međutim, na svojem je životopisu stavila kako ima bakalaureat. Približavajući se 50. godini u to vrijeme, tek joj je tada prošlo kroz glavu da je lažnu diplomu na životopis stavila 30 godina ranije. Smatrala je da to neće biti problem jer ipak je završila tri godine fakulteta. Nitko ju nikada nije pitao za to sve do trenutka kada je problem isplivao na površinu. Pogađate, izgubila je posao.

Danas, Winters čvrsto savjetuje protiv laganja na životopisima pa čak i ako se to dogodilo desetljećima ranije.

Poruka: Kandidati za posao vrlo često sabotiraju sami sebe misleći 'ako imam tu i tu referencu, sigurno ću dobiti svoj posao snova'. Laži donose samo kratkoročni dobitak, no dugoročno gledajući ugrožavaju zaposlenje, ugled i povjerenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:47