EKSPERTICA HZJZ-a

‘Jesu li maske korisne protiv korone? Vjerujem da jesu, ali egzaktnih znanstvenih podataka nema‘

Dr. Goranka Petrović smatra kako malenu djecu i školarce u razredima ne bi trebalo primoravati na nošenje maskica
Goranka Petrović
 Admir Buljubasic/Cropix

Epidemiologinja Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti i putničku medicinu pri Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na televiziji Z1 govorila je o koronavirusu, a između ostalog je odgovarala i na pitanja o učinkovitosti zaštitnih maski u borbi sa širenjem ovog virusa.

- Nemamo egzaktnih podataka o tome koriste li maske i u kojoj mjeri u borbi protiv koronavirusa. To je vrlo teško odrediti. Po nekakvim znanstvenim postulatima istražiti učinkovitost maski vrlo je teško jer se one uglavnom kombiniraju s nekim drugim epidemiološkim mjerama, poput održavanja distance, pa vi zapravo ne znate u kojoj mjeri je maska bila učinkovita pri smanjenju širenja zaraze. S druge strane, upitno je i nošenje maski. Treba kontrolirati i jesu li osobe pravilno nosile maske, ili su je nosile ispod nosa ili na laktu. To je jako teško iskontrolirati. Svejedno, moj stav, a i većine stručnjaka je da maska, ako se pravilno nosi, definitivno smanjuje rizik od širenja virusa, pogotovo tamo gdje je cirkulacija virusa intenzivna. Ne trebamo nositi maske ako je epidemiološka situacija povoljna. Ali, ako imamo široko cirkuliranje virusa i ako vi stavite masku, ja stavim masku, naravno da će ta količina virusa biti manja. To meni uopće nije upitno. Sada kada donosimo mjere, to treba uzeti u obzir, ali uzeti i druge parametre poput osobine osobe koja nosi masku, ali i osobine virusa. Prvenstveno tu mislim na malu djecu koja su u ovoj epidemiji prepoznata da nisu takvi širitelji virusa, naročito mlađi od 10 godina - rekla je stručnjakinja u emisiji Dogmatica.

Povukla je usporedbu s virusom gripe.

- Znamo da nam gripu šire najviše upravo djeca kasne predškolske dobi i osnovnoškolci. Kod koronavirusa zasad nije tako. Mala djeca stvarno čak i kad su pozitivna i imaju simptome ne propasiraju taj virus najčešće, ne šire ga dalje. Doduše, imali smo lockdown pa su škole i vrtići bili zatvoreni. Sada ćemo vrlo pažljivo pratiti u kojem smjeru će se situacija razvijati. Ne očekujemo probleme, neke županije su i donijele odluku da u školama učenici ne nose maske. Osobno mislim da je to u redu. To je važno, da prilagođavamo mjere situaciji, a ne da odmah donosimo najstrože. Ako se pokaže da je nošenje maski ipak potrebno, onda se to počne uvoditi - rekla je dr. Petrović.

Rekla je kako je njezin osobni stav da djeca za vrijeme nastave ne bi trebala biti obvezna nositi zaštitne maske.

- Ako nemamo nekakvu epidemiju, ako nemamo grupiranja i ako epidemiološka situacija u tom mjestu nije nepovoljna, u redu je da su u samom razredu bez maski. No, kada se miješaju, u zajedničkim prostorijama poput blagovaonice ili WC-a, kada se međusobno druže, tu bi trebali imati maske. Znate da smo i donijeli takve preporuke - rekla je epidemiologinja na Z1.

Postavilo se i pitanje je li pravilno zaštitne maske držati u džepovima, što je prisutno među velikim brojem populacije, odnosno što se time zapravo riskira.

- To je zabrinjavajuće. Ljudi bi trebali osvijestiti da su maske korisne samo ako se ispravno nose, od samog pravilnog stavljanja - nema diranja, spuštanja, pipanja, podizanja... Površina se ne smije dodiravati. Teško je znanstveno izmjeriti u kojoj mjeri maske pomažu. I prije pandemije uvijek se maske spominju kao jedna od nefarmaceutskih mjera i uvijek se govori da je teško procijeniti u kojoj mjeri pomažu, ali ne štete toliko kao dodatno sredstvo dok ne dođemo do nekakvih boljih rješenja - pojasnila je stručnjakinja.

Rekla je da je uvjerena da maske koriste, jer su fizička barijera, ali ponavlja da je teško reći u kojoj mjeri koriste.

- Imaju ti neki postoci, ali fizička barijera jesu... Ako svi stave maske količina virusa će se neupitno smanjiti. Osnovna zaštita vizira je da štite sluznice oka, oni nisu zamjena za masku, ali donekle štite. Osobe koje ne mogu nositi masku vizir je alternativa, ali ne punopravna. Nije ugodno nositi maske. To se doživljava i kao ograničenje prava. Konobarima, kada ih gledam, sigurno im je teško, vruće je. Polazim od sebe, moramo to prihvatiti kao nešto što će proći - rekla je dr. Goranka Petrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:46