PRAVO NA POBAČAJ

Jezerinac poziva na neposluh: Slušamo da je slobodno ubiti začeto dijete, a takav stav zakonski je i odobren. Takav zakon ne treba poštivati

 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Ovo je vrijeme kada su mnoge vrijednosti dovedene u pitanje. Tako slušamo po medijima da je slobodno ubiti začeto dijete, a takav stav zakonski je i odobren. Takav zakon ne treba poštivati, kršćanin treba biti podložan samo svojoj savjesti - poručio je vojni biskup Juraj Jezerinac tijekom euharistijskog slavlja na Gospinu Otoku u povodu blagdana Male Gospe i Dana grada Solina.

Vojni ordinarij tako je ponovno napao pravo na pobačaj, koje je u Hrvatskoj ozakonjeno već gotovo 40 godina, čime bi opet mogao izazvati oštru rekaciju udruga za zaštitu ljudskih prava.

Kontroverzni biskup Jezerinac, koji je od 1980. godine bio u Kanadi, gdje je vodio hrvatske župe, vratio se u Hrvatsku početkom rata, 1991. godine, navodno na nagovor pokojnog kardinala Franje Kuharića. U kuloarima je slovio kao svećenik odan ideji hrvatstva - neki su tvrdili da mu nije strano ni koketirati s ustaštvom.

Jezerinac uskoro postaje pomoćni zagrebački biskup. Njegov svjetonazor i djelovanje bili su tijekom rata širokoprihvatljivi, no ne i u mirnodopskim vremenima. Nakon svojih propovijedi nerijetko je izložen žestokim kritikama udruga, kao i dijela politike. Tako je, primjerice, 2008. godine, na misi povodom proslave blagdana sv. Roka na Petrakovu Brdu, osudio totalitarne režime ustvrdivši kako je komunizam bio krvaviji od fašizma i nacizma “jer je u svom programu imao izričitu borbu protiv Boga i vjere”.

Godinu dana kasnije, na misi zahvalnici u prigodi Dana državnosti u Vukovaru, tijekom propovjedi čitao je Thompsonove pjesme, osobito one sa stihovima “za dom spremni”.

Borba protiv pobačaja i zahtjevi da se ukine takva zakonska mogućnost u Hrvatskoj česta je tema njegovih homilija . U Ozlju je tako prije tri godine osudio saborske zastupnike koji govore o pravu žene ne razmišljajući o pravu djeteta.

- Očito je i prozirno tko odašilje takve poruke, a još je tragičnije kad bismo se kao kršćani povodili za tim izjavama i pokušali se opravdati ukoliko bismo nešto slično počinili pozivajući se na takve zakone - poručio je Jezerinac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:46