SUĐENJE U SPLITU

JEZIVA SVJEDOČANSTVA PREŽIVJELIH IZ KNINSKOG ZATVORA 'Kapetan Dragan me ošamario, a pijani stražari su me toliko tukli da nisam znao kako se zovem'

 Nikola Vilić / Cropix

Ispitivanjem dvojice svjedoka, zatvorenika iz kninskog zatvora i zapovjednika Teritorijalne obrane u Glini, na splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, optuženom za ratni zločin nad Hrvatima na kninskom i glinskom području.

 

Osman Vikić (47), policajac s prebivalištem u Bihaću, ispričao je kako je za vrijeme rata bio policajac u Zadru koji se s vremenom preselio u Udbinu gdje su mu živjeli roditelji. Na sudu je kazao da su ga 5. lipnja 1991. policajci tzv. SAO Krajine zajedno s ocem izveli iz kuće. Oca su ubrzo pustili, a njega odveli i zatvorili u staru kninsku tvrđavu. Vikić je rekao da je odveden u salu za sastanke gdje ga je čovjek odjeven u maskirnu uniformu, sijede kose i s beretkom na glavi pitao kome je podnosio izvještaje, za koga radi i zašto je bio u izviđanju.

 

"Odgovorio sam mu da nisam bio u izviđanju već sam vodio sestre kući. Ošamario me. Doznao sam da je to bio kapetan Dragan. Kasnije me ispitivao Dušan Zelembaba. Nakon svega toga su me odveli u prostorije nekadašnje barutane, a unutra su bila dva hrvatska policajca prethodno zarobljena u Ličkom Petrovom selu. Na tvrđavi sam ukupno bio 25 dana. Prvih pet dana nas nisu tukli, no nakon toga su nas tukli svakodnevno", prisjetio se Vikić.

 

Prepričavajući tadašnje događaje kazao je da su ih pijani stražari na Vidovdan toliko pretukli da "nisu znali kako se zovu". Kapetana Dragana je vidio još samo jednom i to u staroj bolnici. S obzirom na brojne nelogičnosti u njegovom svjedočenju sudac, optužba i obrana svjedoku su predočavali sadržaj iz ranijeg iskaza za koje je rekao da nije točan.

 

Drugi svjedok, Adam Mraković (68), bio je komandant Teritorijalne obrane u Glini do kraja srpnja 1991. a u to su vrijeme bila dva napada na Policijsku postaju Glina. Prvi se dogodio 26. lipnja 1991. i svjedok nije znao tko ga je vodio, dok je za drugi mjesec dana poslije kazao da ga je predvodio kapetan Dragan.

 

"To znam zato što smo dijelili istu prostoriju u Glini. Njegovi su ljudi bili na terenu zajedno sa domaćim dobrovoljcima. Sjećam se da im je izdavao naređenja na terenu. Vojnicima je upute davao putem motorole ili veze. Nakon napada na policijsku postaju napadnuta su i neka sela, no tim napadom nije rukovodio kapetan Dragan. Čak je u tom napadu na sela bio ubijen jedan čovjek. Vidio sam njegovo mrtvo tijelo", objasnio je Mraković. Potvrdio je i da je u to vrijeme tenkom gađana crkva, ali Vasiljković, kako je rekao, s tim nije imao veze jer je otišao nakon napada na policijsku postaju u Glini.

 

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

 

Uz to ga se tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a među ubijenim i ranjenim civilima bio je i jedan strani novinar.

 

Suđenje se nastavlja sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2021 19:19