MINISTRICA OTKRIVA PLAN RUŠENJA

Još 30 dana mira: prvi bageri kreću na 12 tisuća kuća

 Vlado Kos/CROPIX

Tijekom ove i iduće godine Ministarstvo graditeljstva će srušiti 12.000 građevina , a među njima su podjednako zastupljene velebne vile, kuće, vikendice, klijeti, “višak” katova na neko kući, balkonima, terasama... To je u ovom trenutku konačna brojka građevina, a odnosi se na one čiji vlasnici nisu predali zahtjeve za legalizaciju, a to su morali učini do 31. prosinca prošle godine jer su dobili rješenja za rušenje.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš je za Jutarnji list time demantirala napise u nekim medijima u kojima se navodilo 17.000, pa čak i 30.000 objekata koji su na listi za rušenje.

Konačna brojka

- 12.000 objekata je u ovom trenutku konačna brojka. Međutim, od 31.000 građevina čiji su vlasnici već prije dobili rješenja za rušenje, 19.000 ih je ušlo u proces legalizacije, ali to ne znači da će na kraju i biti legalizirani. Dakle, moglo bi biti i više od 12.000 ilegalnih građevina, ali o tome ne želim nagađati, jer stručnjaci na terenu provjeravaju svaki od tih 17.000 objekata, odnosno jesu li u skladu s prostornim planovima jedinica lokalne samouprave i svih drugih kriterija - upozorava Mrak Taritaš.

Kriteriji koji će presuditi o sudbini tih objekata su sljedeći: ako nisu viši od maksimuma koji je definiran prostornim planom općina i gradova, a vlasnici posjeduju arhitektonsku snimku, suglasnost stručnjaka za mjerenje statike zgrade. Također, gledat će se i je li objekt u zoni pod zaštitom kulturne baštine. Oni koji su izgrađeni nakon 21. lipnja 2011. godine, kada je po novom zakonu o postupanju s bespravno izgrađenim objektima istekao rok za gradnju bez dozvola, neće nikako moći biti legalzirani ukoliko se nalaze unutar obalnog pojasu ili nacionalnog parka.

Ministarstvo graditeljstva je propisalo i da se objekti koji nisu unutar građevinske zone mogu legalizirati, ali samo ako imaju maksimalno četiri etaže. Sve ostalo je, ističe ministrica, prepušteno lokalnoj vlasti. Ako se neka kuća, primjerice, nalazi u građevinskoj zoni, ima sve uvjete da se legalizira, ali samo ukoliko to dozvoljavaju prostorni planovi koje su donijele jedinice lokalne samouprave.

- Tu smo sve decentralizirali. Suština je da je prostorno planiranje spušteno na općine i gradove. Mi se ne mješamo u to kako će netko prostorno planirati. Mi samo dajemo kriterije i uvijete koji se ne smije proširiti. Ali gdje će koja općina ili grad graditi školu ili vrtić primjerice, može li kuća imati dva ili šest katova, to se odlučuje na razini općine i grada - napominje ministrica.

Nelogičan zakon

Nije li nepošteno što novi zakon dozvoljava da se mogu legalizirati svi građevinski objekti unutar građevinske zone, pa čak i oni koji se nikako ne uklapaju u prostor. Naveli smo kao primjer već javnosti poznatog rugla - šesterokatnice u Igranama i kućerine generala Ljube Ćesića Rojsa koji je dva puta dobio rješenje za rušenje, a jednom mu je bivša ministrica Marina Matulović Dropulić kuću i srušila. On ju je nanovo izgradio.

- Hoće li se ta šesterokatnica ili kuća Ljube Ćesića Rojsa legalizirati, to ćemo tek vidjeti! Dakle, one su ovaj čas legalne, što ne znači da će tako biti u konačnici. To što je netko predao jedan od 19. 000 zahtjeva za legalizaciju ne znači da će na kraju biti legalizirani.- poručila je ministrica graditeljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:38