POMOĆ

Još 60 milijuna kuna za spas tovnog stočarstva

Kako je situacija za proizvođače neizdrživa, kupaca nema, a gubici su veliki, mnogi od njih najavljuju gašenje proizvodnje
 Udruga Baby Beef

Koronakriza dovela je sektor tovnoga govedarstva, koji godišnje proizvodi 120.000 tovne junadi i prihoduje oko 1,3 milijarde kuna, u velike probleme. Potražnje nema, a prodajne su cijene najniže u povijesti. Rezultat takve situacije su veliki tržni viškovi, koji se povećavaju iz dana u dan.

- Prema trenutnim podacima, proizvođači tovne junadi iz Udruge Baby Beef imaju višak od 30.000 junadi, a to bi se do kraja godine moglo popeti i do 70.000 junadi. Posljedica je to prekomjernog uvoza junećeg mesa iz zemalja EU koje su subvencionirale svoje proizvođače junadi i time ugrozile naše tržište. Na primjer, Slovenija i Francuska odmah su na početku krize podržale svoje proizvođače sa 100 eura po junetu, što je utjecalo na isporuku velikih količina slovenskog mesa na hrvatsko tržište, a francuski su farmeri zahvaljujući tome preuzeli kupce iz Libanona i Italije. Tim subvencioniranim cijenama hrvatski farmeri ne mogu konkurirati - kaže Darko Celovec, predsjednik Udruge Baby Beef.

Kako je situacija za proizvođače neizdrživa, kupaca nema, a gubici su veliki, mnogi od njih najavljuju gašenje proizvodnje.

Zato su krajem prošlog tjedna izlaz iz problema potražili na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. Na sastanku u Križevcima ministrica je istaknula da je upoznata s problemima proizvođača junadi i obećala pomoć u obliku subvencije po uzoru na druge zemlje, primjerice Sloveniju i Francusku, kako bi zadržala i očuvala proizvodnju tovne junadi.

Prema riječima ministrice i dogovoru sa sastanka, Ministarstvo poljoprivrede osigurat će za potporu sektoru 60 milijuna kuna, što će biti isplaćeno u dva navrata - prvi dio do kraja tekuće godine, a drugi do kraja veljače 2021. Tom potporom pokrio bi se dio gubitaka te bi se riješio problem sadašnjih i budućih tržnih viškova.

- Zahvaljujemo ministrici Vučković što je prepoznala probleme i važnost našeg sektora, što je pronašla rješenje koje će barem djelomično pokriti naše gubitke i spriječiti nove tržne viškove te dodatno urušavanje sektora - rekao je Celovec.

Udruga Baby beef okuplja 330 tovljača junadi, što je 90% sektora tovnoga govedarstva u zemlji. Članovi udruge uzgoje oko 120.000 junadi godišnje i ostvare više od milijardu kuna prihoda.

Oko dvije trećine proizvodnje izvozi se kroz prodaju žive stoke za bliskoistočne zemlje i putem prodaje mesa za Italiju, a trećina se prodaje na domaćem tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:01