RASTE PDV NA 25 POSTO

Još dva tjedna do poreznog udara. Je li vrijeme za veliki spasilački šoping?

Vlada: Cijene će vjerojatno porasti budući da PDV skače na 25 posto, no to neće biti drastično

ZAGREB - Ostala su dva tjedna prije podizanja PDV-a sa 23 na 25 posto. Slijedi li tada velika eksplozija cijena, je li vrijeme za veliki spasilački šoping? Ne nužno, kažu analitičari.

Ako se može vjerovati matematičarima, nakon porasta PDV-a trebala bi uslijediti tek mala korekcija cijena. Na svojim internetskim stranicama (tonimilun.com) Toni Milun, matematičar i predavač na stručnim studijima, donosi putem kratkog videopredavanja detaljno razrađen jednostavan algoritam izračuna mogućeg porasta cijena.

Po njemu, svaki rast cijena iznad 2 posto bit će apsolutno neopravdan, a izravne posljedice rasta PDV-a u tom će skoku sudjelovati tek s mršavih 1,63 posto.

U Vladi, naravno, misle drukčije i predviđaju još blaže posljedice poreznog šoka.

Računa na fair play

Ministar financija Slavko Linić, najodgovorniji za proračun, državnu blagajnu i poreze, tvrdi da ne postoji nijedan razlog zbog kojega bi povećanje PDV-a moglo utjecati na rast cijena. Linić pritom računa na poduzetnički i trgovački fair play.

- Rast PDV-a neće se iskoristiti za dodatno punjenje državnog proračuna , nego će se dvije i pol milijarde, na koliko je procijenjen rast poreznih prihoda nakon podizanja PDV-a, odmah usmjeriti u gospodarstvo.

Kako će najviše koristi od podizanja PDV-a imati gospodarstvo, očekujem da to ono i vrati zajednici tako da ne podigne cijene - objasnio je je Linić nedavno nakon Vladine sjednice na kojoj se raspravljalo o porezima.

Branko Grčić, SDP-ov ekonomski strateg i uz Linića jedan od koautora porezne reforme također smatra da sam skok PDV-a ne bi trebao značajnije utjecati na cijene u trgovinama. Njegove su procjene liberalnije od Linićevih, no iako dopušta mogućnost da bi cijene mogle doživjeti korekciju, on smatra da će ta korekcija biti vrlo blaga, ne viša od 1,4 posto.

Udar na najsiromašnije

U Vladi kažu kako će se pojačani priljev novca od PDV-a koristiti prije svega za zaustavljanje nelikvidnosti države prema gospodarstvu i smatraju da će ubrzani ritam plaćanja biti dovoljno snažan argument da se cijene zadrže na postojećoj razini. Poslovično zabrinuti sindikati također u povećanju PDV-a ne vide razlog strahu od propasti.

Iako ističu da bi se cijena mjesečne sindikalne košarice mogla podići za 98,63 kune (po izračunu predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa objavljenom na NHS-ovim internetskim stranicama) i da bi to moglo narušiti životni standard obitelji s najnižim prihodima, riječ je o povećanju od 1,46 posto, što se uklapa u Vladine projekcije, a trebalo bi biti ublaženo poreznim olakšicama u najnižem dohodovnom razredu.

Otkazi u trgovini?

Agrokorov potpredsjednik Damir Kuštrak potvrdio je nedavno, gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, da su dobavljači trgovcima već najavili moguća povećanja cijena svojih proizvoda, u rasponu između 5 i 10 posto. Ali, rekao je Kuštrak, iako se dobavljači mahom u svojim zahtjevima za poskupljenjem pozivaju na rast PDV-a, to ni u kojem slučaju ne može biti glavni razlog rastu cijena. One će se, kao i uvijek, formirati zavisno o prilikama na tržištu i konkurentnosti proizvođa i njihovih proizvoda.

Ukratko, da, cijene će 1. ožujka vjerojatno porasti, pogotovo kod onih trgovaca koji, za razliku od Konzuma, ne vide vlastitu korist u partnerskom odnosu s državom. Zadrži li se nakon toga u trgovinama zadovoljavajući broj kupaca, takve cijene će preživjeti.

Padne li, međutim, promet imalo značajnije, realno je očekivati novu korekciju cijena, ovaj puta naniže, ali i moguće otkaze u trgovačkom sektoru.

Savjet poduzetnicima i tvrtkama: Kupite auto. Odmah!

Ipak, ima nešto što bi poduzetnici i tvrtke koji su to planirali učiniti ove godine trebali učiniti odmah - kupovina automobila bit će nakon 1. ožujka luksuz čiji se PDV neće odbijati od poreza. Obiteljima to načelno ne bi trebalo značiti ništa, ali pogođeni će biti svi koji su svoj kućni auto kupovali na račun vlastite tvrtke. To nije ni dosad bilo posve legalno, ali je bilo gotovo neuhvatljivo. U državnoj su administraciji sada zaključili kako se previše malih tvrtki održava na životu baš zbog poreznih povlastica i da u tom dijelu gube značajan dio prihoda. Time su “kažnjeni” svim pa i oni koji su i dosad radili po zakonu, ali Linić je ovaj puta neumoljiv. Članak 6 izmijenjenog zakona o PDV-u je jasan: “Porezni obveznik ne može odbiti pretporez u sljedećim sluč ajevima: za nabavu i najam plovila namijenjenih za razonodu, zrakoplova, osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, uključujuć i nabavu svih dobara i usluga u vezi s tim dobrima. “

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:36