OTPUST

Još fali samo Josipovićev potpis za smjenu zapovjednika avijacije

General Bagarić na čelu je naših zračnih snaga više od četiri godine

ZAGREB - Ministar obrane Davor Božinović i načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić potpisali su razrješenje zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva generala Vlade Bagarića i uputili ga predsjedniku Ivi Josipoviću na usvajanje, doznaje Jutarnji list.

Predsjednik sada odlučuje hoće li general Bagarić biti smijenjen s dužnosti zapovjednika. Zahtjev za razrješenjem je uslijedio nakon što je Povjerenstvo MORH-a utvrdilo kako je general Bagarić odgovoran za pad dva MiG-a 21 u rujnu prošle godine te će za to odgovarati pred Vojno-stegovnim sudom. Povjerenstvo smatra kako je Bagarić kriv jer su tijekom organizacije vježbe napravljeni propusti koji su u konačnici doveli do pada aviona.

Pao i helikopter

Kako doznajemo, general Bagarić nedavno je tražio razgovor kod predsjednika Josipovića da bi objasnio svoju poziciju u tom slučaju.

General Bagarić na dužnost zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imenovan je u ožujku 2007. godine. Ostat će upamćen po činjenici da je u vrijeme njegova zapovijedanja pao helikopter u Vukovaru te dva aviona, za što se odgovornim smatra i Bagarića.

Osim toga, tvrdio je da borbeni avioni MiG 21 mogu letjeti sve do 2013. godine, iako u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga, koji je donio Sabor, stoji kako svi moraju biti spušteni 2011. godine. Osobno se zauzimao za to da se postojeći MiG-ovi moderniziraju, iako je bilo jasno da je to neisplativo i nemoguće.Više se puta sukobljavao s bivšim načelnikom Glavnog stožera generalom Josipom Lucićem, kojeg je više puta upozoravao na nedostatak rezervnih dijelova za avione te na činjenicu da zbog neispravnosti aviona Ratno zrakoplovstvo ne može obavljati nadzor hrvatskog zračnog prostora.

Gaf s pilotima

No, samo dan nakon pada MiG-ova tvrdio je kako su njima upravljali iskusni piloti iako su imali tek 40, odnosno 50 sati naleta godišnje.

Smjena na čelu Ratnog zrakoplovstva dolazi u trenutku kada državni i vojni vrh razmatra mogućnosti kako obnoviti borbeno zrakoplovstvo i sačuvati sposobnost nadzora zračnog prostora. Još nije poznato tko će zamijeniti generala Bagarića na mjestu zapovjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:47