APSURDNA SITUACIJA

‘Još imamo mine iz rata, potres je otvorio vrtače, a ostali smo bez potpora! Jasno je zašto sve ide priobalju...‘

Iz Ministarstva kažu da su za OPG-ove koji su ispali s liste pronašli rješenje i bit će im isplaćen novac

Mirni prosvjed poljoprivrednika na imanju Željka Horvata na Banovini

 Privatna arhiva

Iako smo svjedoci brojnih jadikovki domaćih proizvođača o neisplativosti proizvodnje mlijeka, mesa, voća i povrća i pratimo brojne aktualne prosvjede proizvođača hrane u zemljama EU, u Hrvatskoj prošlih desetak godina nije zabilježen ni jedan ozbiljniji prosvjed.

Neki od seoskih vođa koji su traktorima blokirali prometnice i pregovarali s ministrima digli su ruke od svega i sada su postali gastarbajteri (Pokrovac i Dukić), a ni političari iz oporbenih stranaka nemaju interesa boriti se za prava poljoprivrednika kojih je sve manje.

Ono malo što ih je ostalo sada koriste europske potpore iz programa ruralnog razvoja i za rad u otežanim uvjetima mnogi su imali status ZPO (značajnih prirodnih ograničenja). Godišnji dodatak od 80 do 220 eura za obradu hektara zemlje mnogima od njih bila je slamka spasa, sve dok početkom veljače Ministarstvo nije u e-Savjetovanje pustilo prijedlog novog Pravilnika o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima.

Apsurdne situacije

Njime se određuje iz kojih će jedinica lokalne samouprave (JLS) poljoprivrednici dobivati dodatni iznos potpore, a u tu svrhu napravljena je i "Studija o posebnim i prirodnim ograničenjima" koja je plaćena pet milijuna kuna Agronomskom fakultetu i tvrtki Oikon d.o.o. Nova metodologija i kriteriji Europske komisije rezultirali su time da su neke općine i gradovi izbačeni s liste, neke premještene u nižu kategoriju, a neke, čiji poljoprivrednici dosad nisu dobivali ovu potporu, su i dodane.

To je izazvalo lavinu kritika na e-Savjetovanju jer su se brojni načelnici općina i poljoprivrednici pitali po kojem ključu je čak 58 općina ostalo bez potpora. Navode i apsurde da općina koju okružuju tri druge "nema" značajna prirodna ograničenja (ZPO), a ove okolo imaju.

Kritike dolaze iz Slavonije, Moslavine, Korduna i Like, a mnogima nije jasno kako su se na popisu pojavila područja uz more, pa i na otocima. U nekim komentarima ogorčenih seljaka izražava se sumnja da je i riječ o političkom zaokretu u kojem HDZ napušta opustošenu Slavoniju i kupuje glasove u priobalju. U takvom je ozračju u utorak 50-ak poljoprivrednika s Banovine održalo mirni prosvjed na imanju Željka Horvata, jednog od osnivača Udruge uzgajatelja banijske šare, jedne od tri zaštićene pasmine svinja.

- Izađite na teren, utvrdite stvarno stanje, popričajte s ljudima i preispitajte svoju studiju. Kako je moguće da naše područje sa zemljištem u kojem još ima mina iz rata i u kojem je potres doveo do otvorenih rupa, vrtača i odrona nema prirodna ograničenja - poručili su prosvjednici Ministarstvu.

Nacionalna potpora

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da su na razini Europske komisije utvrđena nova pravila za ovo programsko razdoblje i došlo je do promjena u utvrđivanju ZPO područja. Čini se i da je za 58 općina i brojne OPG-ove koji su ispali s liste pronađeno rješenje.

- U izradi je prijedlog nacionalne potpore za prijelazno razdoblje za one koji su izgubili status područja s ograničenjima ili promijenili status iz područja sa značajnim ograničenjima na područja s posebnim ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:02