NEVIĐENI PROPUST

JOŠ JE NISU NI OTVORILI, A VEĆ SE RASPADA! Pogledajte kako izgleda nova, moderna i velebna zadarska poliklinika!

 zadarski.hr

Zadarska Poliklinika danas izgleda ovako: u prizemlju se urušio strop, uništeni su elektroinstalacijski vodovi, popucale cijevi, popadale pločice, voda je probila u podrum i na prizemlje, a zidovi su puni plijesni!

Umjesto velebnog i modernog zdravstvenog centra koji je već trebao biti useljen, iza izvođača radova, tvrtki “Alkom” i “Cetina”, na gradilištu na zadarskoj Relji ostao je nekvalitetno i neprofesionalno napravljen objekt, koji do danas nije prošao tehnički pregled, a kamoli da je obavljena primopredaja, piše zadarski.hr

Umjesto u dvije godine, koliko se obećavalo te 2007., kada je na međunarodnom javnom natječaju “Alkom” izabran kao glavni izvođač na izgradnji objekta “teškog” 140 milijuna kuna, koje je tadašnje Ministarstvo zdravstva dobilo iz kredita Razvojne banke Vijeća Europe, prolazi već osma godina da Poliklinika nije gotova.

Štoviše, svakim danom potpuno novi objekt je u sve gorem stanju, a koliko su radovi loše izvedeni, otkrile su nedavne velike kiše kada je voda prodrla u unutrašnjost i napravila golemu štetu. Čak je i kamenje s krovišta uspjelo proći kroz otvore za oborinske vode, na kojima su popustile zaštitne rešetke i oštetile plastične cijevi.

FOTO: zadarski.hr

Iako im je naloženo da otklone nedostatke, izvođači su uklonili samo jedan dio i napustili gradilište. Da priča bude još gora, nad “Alkomom” je 21. rujna otvoren stečaj, a isti scenarij čeka i “Cetinu”, koja je prije četiri godine, kada je zbog problema s Credo bankom vlasnik “Alkoma” Mirko Vuković završio u istražnom zatvoru, pod blagoslovom tadašnjeg ministra zdravstva Darka Milinovića, postala glavni izvođač na izgradnji Poliklinike.

I priča se tako rastezala iz mjeseca u mjesec sve dok novoj sanacijskoj upravi u zadarskoj bolnici, koja je imenovana početkom ljeta, nije prekipjelo: prema tvrtkama “Alkomu” i “Cetini” aktivirali su bankovna jamstva u vrijednosti od 13,9 milijuna kuna jer kao izvođači radova nisu izvršili ugovorene radove u roku, nisu uklonili uočene nepravilnosti i obavili primopredaju objekta, te su pojedine radove odradili nestručno i suprotno onome na što su se obvezali.

FOTO: zadarski.hr

No, s naplatom, na koju zadarska bolnica ima puno pravo, sada oteže Karlovačka banka koja je “Alkomu” izdala tu garanciju na 8,9 milijuna kuna. Onaj drugi, manji dio iznosa, odmah su isplatile Societe Generale Splitska banka i Hrvatska poštanska banka.

Upravo zbog svega ovoga s velikim se nestrpljenjem čeka nalaz neovisnih vještaka s Građevinskog fakulteta koji su, po traženju Državnog odvjetništva, na gradilištu analizirali stanje i dali svoje mišljenje. Njihov nalaz, koji će biti gotov do početka sljedećeg tjedna, trebao bi biti glavni dokaz u sudskom sporu u kojemu bi država kao investitor po žurnom postupku tužila izvođače.

- Žao mi je što je došlo do ove situacije, ali predstavnici izvođača radova zadnjih su godinu dana ignorirali sve zahtjeve bolnice da se posao privede kraju. Da bolnica nije aktivirala bankovno jamstvo, uloženi novac bi propao, a ministarstvo i zadarski pacijenti bili bi u problemu jer Poliklinika ne bi bila završena, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga, koji je početkom ovog tjedna i sam obišao zgradu Poliklinike.

FOTO: zadarski.hr

Natječaj za nove izvođače trebao bi biti raspisan do Božića, a ako dinamiku radova ponovno nešto ne naruši, otvorenje je predviđeno između Uskrsa i ljeta. Novac za konačan završetak Poliklinike osiguran je u državnom proračunu.

Fotografije snimljene mobitelom u podrumu i prizemlju zgrade koje objavljujemo najbolji su dokaz kako će im samo za sanaciju loše izvedbe trebati svaka kuna, piše zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:35