I DALJE ZABRANJENI

Još jedan apel Udruge hrvatskih sajmova: ‘Ako nas ne otvorite, propast ćemo!‘

Prihodi bjelovarskog sajma pali su za 96 posto, odnosno za 7,5 milijuna kuna rekao je Davorin Posavec, direktor Bjelovarskog sajma
 Darko Tomas/Cropix

Predstavnici Udruge hrvatskih sajmova i Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije, zatražili su u četvrtak da se uz poštivanje epidemioloških mjera ponovno omogući održavanje sajmova na otvorenom.

Na konferenciji za novinare na sajamskom prostoru u Gudovcu pokraj Bjelovara istaknuli su da trgovački centri, kasina i auto-saloni koji posluju u zatvorenim prostorima i na puno manjim površinama od sajmova svoju djelatnost mogu obavljati, a sajmovima je još uvijek onemogućen rad.

- Ako se uskoro ne dopusti rad sajmovima na otvorenom uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u pitanje će biti dovedena egzistencija nekoliko desetaka tisuća obitelji, a sajmovi više neće biti budućnost hrvatske obrtničke, kongresne i turističke ponude već povijest jedne hrvatske tradicije - upozorio je Miroslav Filipčić, predsjednik Udruge hrvatskih sajmova.

Dodao je da sajmovi nisu samo događaji na kojima se peku odojci i janjci, već mjesta međunarodne trgovine. Organizatori sajmova kažu da nema nikakvih egzaktnih pokazatelja po kojima su sajmovi na otvorenom mjesta širenja epidemije koronavirusa te da je prema nalazima znanstvenika gotovo nemoguće zaraziti se na otvorenom ako se drži razmak. Stoga im nije jasno zašto su sajmovi na otvorenom i dalje zabranjeni.

Tvrtka Bjelovarski sajam već je morala odgoditi tri sajamske manifestacije, a pitanje je hoće li se održati i Proljetni međunarodni bjelovarski sajam koji je planiran od 9. do 11. travnja. Zbog toga tvrtka trpi velike gubitke, rekao je direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavec.

- Prihodi Bjelovarskog sajma pali su čak za 96 posto odnosno 7,5 milijuna kuna, a obveze i dalje dolaze. Račune moramo plaćati i za sada nikome nismo dužni, ali veliko je pitanje koliko dugo još možemo izdržati - rekao je Posavac.

- Osim što je stala prodaja poljoprivredne mehanizacije, onemogućeno je i njeno izlaganje i prezentacija novih strojeva i tehnologije o kojima ovisi poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj -upozorio je predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije Darko Aračić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 16:37