STALI UZ PREDSJEDNIKA

Još jedan kamen spoticanja: Banožić planira u penziju poslati ljude odane Zoranu Milanoviću?

Obojica ove godine pune 60 godina, dob nakon koje zakon dozvoljava ministru da izda rješenje o njihovu umirovljenju

Mario Banožić i Robert Hranj

 Goran Mehkek/Cropix

Krajem ove godine mogli bismo svjedočiti novom žestokom napadu predsjednika Republike Zorana Milanovića na ministra obrane Marija Banožića ako Banožić potpiše odluku o umirovljenju načelnika Glavnog stožera, admirala Roberta Hranja.

On je na dužnost načelnika imenovan u veljači 2020. godine i mandat mu može trajati do 2024. godine. No, u rujnu Hranj puni 60 godina života i, prema Zakonu o službi u Oružanim snagama, djelatnoj vojnoj osobi u činu admirala djelatna služba prestaje po sili zakona na temelju rješenja ministra obrane o prestanku službe s posljednjim danom kalendarske godine u kojoj ima navršenih 60 godina života.

Stali uz predsjednika

Iako postoji mogućnost da na dužnosti ostane još dvije godine, naši izvori tvrde kako bi ministar Banožić mogao potpisati rješenje o Hranjevu umirovljenju. Budući da se u aktualnom sukobu Hranj bezrezervno svrstao na stranu Milanovića, ne treba ni dvojiti da će predsjednik zdušno braniti ostanak Hranja.

image

Robert Hranj

Goran Mehkek/Cropix

Žešće negoli što je to činio u slučaju brigadira Elvisa Burčula. Odnosi ministra obrane i načelnika Glavnog stožera već dugo nisu dobri, a sve je kulminiralo u listopadu prošle godine u vojarni u Požegi, kada je ministru obrane bilo onemogućeno obraćanje vojnicima koji su davali prisegu.

Ministar je tada rekao da mu je to zabranio admiral Hranj na osnovu zapovijedi predsjednika te je ustvrdio da mu je Hranj rekao da će podnijeti ostavku. Hranj je, pak, s druge strane ustvrdio da je Banožić od njega tražio podnošenje ostavke i da ministru nije zabranio govoriti, nego je proveo naredbu vrhovnog zapovjednika.

Prijedlog Vlade

Ministar obrane prozivao je Hranja i da krši zakonsku proceduru jer Uredu predsjednika odobrava korištenje vojnih sredstava bez njegova odobrenja.

image

Ivica Olujić

Goran Mehkek/Cropix

Ako admiral Hranj bude umirovljen, dužnost načelnika obnašao bi njegov sadašnji zamjenik general Siniša Jurković. Prema Zakonu o obrani, načelnika Glavnog stožera imenuje predsjednik na prijedlog Vlade uz mišljenje saborskog Odbora za obranu.

Osim Hranja, u mirovinu bi na kraju godine na osnovu iste zakonske odredbe mogao otići i general Ivica Olujić, šef Glavnog stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:21