JEDNOGLASNA ODLUKA

Još jedan većinski sindikat u obrazovanju odbio Vladinu ponudu rasta osnovice: ‘Nismo zadovoljni‘

Sindikalne aktivnosti uključuju prije svega prosvjede, a ako bude nužno, u konačnici i najavu štrajka, kaže Nada Lovrić

Nada Lovrić

 Damir Krajac/CROPIX

Nakon Sindikata hrvatskih učitelja, koji broji više od 23 tisuće članova, još jedan većinski sindikat u obrazovanju odbio je Vladinu ponudu rasta osnovice. Središnji odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u petak je donio jednoglasnu odluku o odbijanju ponude. Riječ je o sindikatu s više od deset tisuća članova.

Podsjetimo, Vlada je sindikatima javnih službi ponudila povećanje osnovice za četiri posto od 1. listopada 2022. i dva posto od 1. siječnja 2023. Spremna je uvećati iznose pojedinih materijalnih prava - božićnice za 2022. i 2023. s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. s 1500 na 1750 kuna i dara za djecu u 2022. i 2023. sa 600 na 750 kuna. Zahtjev 11 sindikata javnih službi je porast osnovice od 15 posto, osam posto od 1. listopada te pet posto od 1. siječnja. Svoje zahtjeve temelje na porastu troškova života, odnosno rastu inflacije.

- Kad Vlada izađe s ponudom za koju središnji odbor procijeni da je prihvatljivija, a mi se nadamo da će to biti već na idućem pregovaračkom sastanku, tad ćemo dati priliku svojim članovima da se odrede i prema ponudi i prema voljnosti sudjelovanja u svim sindikalnim aktivnostima koje će organizirati sindikati javnih službi. Sindikalne aktivnosti uključuju prije svega prosvjede, a ako bude nužno, u konačnici i najavu štrajka - izjavila je Jutarnjem predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić.

U Školskom sindikatu Preporod (koji ima oko deset tisuća članova) u petak i ponedjeljak provode referendumsko izjašnjavanje članstva. U Preporodu su na sljedeći način članstvu prezentirali Vladinu ponudu te posljedice njezina prihvaćanja, odnosno odbijanja:

"Ukoliko se većina od 11 reprezentativnih sindikata odluči za prihvaćanje ponude Vlade, povećanje osnovice uslijedit će na plaći za listopad koju ćemo primiti u studenome. Znači postojeća će osnovica od 6.286,29 kn biti povećana na 6.537,74 kn. Ako većina sindikata odbije Vladinu ponudu, postoji mogućnost da plaća za listopad bude isplaćena prema istoj osnovici kao i plaća za rujan, da Vlada svojom uredbom poveća iznos sadašnje osnovice. Također, u slučaju odbijanja ove ponude izvjesna je nova ponuda Vlade ili industrijske akcije, prvo prosvjed, a potom, vrlo vjerojatno, najava štrajka, postupak mirenja i štrajk".

Referendum je odlučio provesti i Sindikat zaposlenika u djelatnostima socijalne skrbi, a po riječima predsjednice Jadranke Dimić, rezultati će biti poznati u utorak oko podneva.

- Zasad je članstvo dosta podijeljeno, ljudi različito reagiraju. Ne mogu ništa konkretnije reći dok ne vidimo rezultat referenduma - rekla nam je Dimić, čiji sindikat ima više od 4000 članova.

Paralelno, Sindikat zdravstva i socijalne skrbi, zajedno s predstavnicima Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, već su se izjasnili kako nisu zadovoljni ponudom Vlade.

- Ponuda je bolja, ali daleko je od očekivanog. Ona je preniska i time naši članovi neće biti zadovoljni, ali ne mogu to tvrditi sa sigurnošću - poručili su iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi..

Kako neslužbeno doznajemo, predstavnici sindikata javnih službi u ponedjeljak bi trebali ponovno održati zajedničku konferenciju za medije, na kojoj je u slučaju većinskog odbijanja Vladine ponude moguća i najava prosvjeda koji bi se održao početkom studenoga.

Jutarnji list provodi među čitateljima anketu s pitanjem "Hoće li doći do velikog prosvjeda sindikata javnih službi?". Anketu je dosad popunilo više od tisuću čitatelja. Njih 63 posto smatra da će do prosvjeda doći jer neće biti moguć dogovor Vlade i sindikata, dok 37 posto čitatelja smatra da će doći do dogovora, čime prestaje potreba za prosvjedom i štrajkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:20