ZAVRŠNI ČIN

JOŠ JEDAN ZNAK ZATOPLJAVANJA ODNOSA Grabar-Kitarović uručila vjerodajnicu za novi mandat veleposlaniku kojeg je prije godinu dana žestoko kritizirala

 
Joško Paro
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Prošlog petka, u jeku afere koju je pokrenulo priopćenje smijenjenog predsjedničinog savjetnika Mate Radeljića, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku je uručila vjerodajnice veleposlaniku Jošku Pari.

On je još sredinom ove godine imenovan na dužnost hrvatskog veleposlanika u Kraljevini Belgiji, ali na nju nije mogao stupiti jer je predsjednica odugovlačila s uručenjem vjerodajnica. Hrvatska nema veleposlanika u Belgiji još od rujna prošle godine, kad je dotadašnji veleposlanik Mario Nobilo imenovan za šefa hrvatske misije pri NATO-u.

Stavljen na čekanje

Prema Ustavu, Vlada i predsjednica države odgovorni su za sukreiranje hrvatske vanjske politike pa se oko imenovanja svakog od veleposlanika moraju suglasiti premijer i predsjednica države. Iako su se dva politička brda usuglasila oko Parinog imenovanja još prije pola godine, a Paro još početkom ljeta prošao intervju pred saborskim Odborom za vanjsku politiku, mjesecima je čekao na uručenje vjerodajnica.

Paro je jedan od dvojice diplomata koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović oštro napala u javnosti. Predsjednica je Paru javno kritizirala početkom 2017. nakon što su se u javnosti počele propitivati svrha i okolnosti njezinog neobičnog novogodišnjeg puta u SAD, optuživši ga da je u vrijeme njezina posjeta SAD-u samovoljno otputovao na dopust.

Sporno putovanje

Budući da je slučaj njezinog američkog puta završio pred Povjerenstvom za odlučivanja o sukobu interesa, to je tijelo od Ministarstva vanjskih poslova dobilo podatke iz kojih je vidljivo da je Pari odobren odlazak na dopust 15. prosinca 2016., a predsjednica je Ministarstvo o svom putu u SAD obavijestila tek 27. prosinca iste godine, pa Paro u trenutku odlaska na dopust nije mogao znati za njezin put u Ameriku.

Posljednjih godinu i pol dana od povratka iz SAD-a Paro je proveo u Zagrebu na dužnosti ravnatelja Diplomatske akademije. Uručenje vjerodajnica ovom dugogodišnjem diplomatu nakon višemjesečnog čekanja u političkim se krugovima tumači kao jedan od znakova otopljavanja odnosa između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade nakon smjene njezinog savjetnika Mate Radeljića.

Upravo je Paro 2011. na dužnosti veleposlanika u SAD-u zamijenio Kolindu Grabar-Kitarović nakon što je ona odlučila otići na novu dužnost u NATO. Paro je u Washington otputovao s funkcije savjetnika za vanjsku politiku predsjednika Ive Josipovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:24