RIJEČ SINOPTIČARA

JOŠ NEKOLIKO DANA NEUOBIČAJENO SVJEŽEG VREMENA, A ONDA PROMJENA Svi željni ljeta doći će na svoje, temperature bi mogle skočiti i iznad 30 stupnjeva!

 
 Tomislav Krišto / CROPIX, DHMZ, Goran Šebelić / CROPIX

Iako u ponedjeljak klimatološki počinje ljeto, nedjeljno jutro diljem Hrvatske bilo je svježe, kao i proteklih dana, a i danju je temperatura ispod prosjeka. U novom tjednu za sve zimogrozne i željne ljetnih vrijednosti stižu dobre vijesti, osobito od srijede, najavljuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema najnovijoj prognozi, u ponedjeljak na kopnu u noći i ujutro pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a zatim prestanak oborine i smanjenje naoblake, najprije u središnjim predjelima, do večeri gotovo svugdje. Na Jadranu djelomice sunčano, no popodne uz promjenljivu naoblaku na jugu moguć pokoji pljusak.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Duž obale umjerena i jaka bura, prolazno u okretanju na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža temperatura od 7 do 12, na Jadranu od 13 do 16 °C. Najviša dnevna uglavnom između 19 i 24 °C, a u gorju malo niža.

Idućih će dana u većem dijelu zemlje biti barem djelomice sunčano, ali ne sasvim stabilno. U unutrašnjosti će uz jači razvoj oblaka lokalno biti pljuskova i grmljavine, tek ponegdje u utorak, ali češće u srijedu, a na sjevernom Jadranu u četvrtak. Od srijede južina i osjetan porast temperatura zraka.

Prema dugoročnoj prognozi koju je DHMZ objavio na svojem službenom profilu na Twitteru vidljivo je da bi za sljedeći vikend u Zagrebu najviša dnevna temperatura uz pretežno sunčano vrijeme mogla dosegnuti i više od 30 Celzijevih stupnjeva. U Splitu bi također živa u termometrima trebala porasti, iako ne bi trebala prelaziti 30 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:11