NOVI SLUČAJEVI

Još osmero djece s hrvatskim papirima čeka u DR Kongu: ‘Postoji samo jedan legalan način da ih dovedemo‘

Nadležne službe provest će proceduru autentifikacije koja bi mogla trajati mjesecima. Ovaj put ne smije biti ni najmanje greške

Ilustracija, prizor iz Konga

 Alexis Huguet/Afp/Profimedia/Alexis Huguet/afp/profimedia

Sudbina osmero djece iz DR Konga koju su posvojili hrvatski državljani te su dobila hrvatske papire, ali se još uvijek nalaze u DR Kongu, zasad je neizvjesna.

- Hrvatski zavod za socijalni rad je u postupku stupanja u kontakt sa sva četiri para koje je detektiralo Ministarstvo unutarnjih poslova, s ciljem preporuke provjere autentičnosti dokumenata vezanih uz posvojenje djece iz DR Kongo. S obzirom na to da se osmero djece nalazi u drugoj državi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzima mjere za zaštitu naših državljana te je u kontaktu sa svim mjerodavnim tijelima - odgovorili su nam iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Kako neslužbeno doznajemo, nakon uhićenja četiri hrvatska para u Zambiji našim su se službama počeli javljati prestrašeni parovi koji su upravo u postupku posvajanja djece iz DR Konga. MUP je, provjerom izdanih dokumenata, ustanovio da je osmero djece u DR Kongu dobilo hrvatsko državljanstvo temeljem toga što su ih posvojili hrvatski posvojitelji, no još uvijek se nalaze u DR Kongu.

Njihovi posvojitelji tražili su savjet kako da sada dođu do djece, budući da uobičajeni način, po kojem bi djecu netko iz DR Konga doveo u neku od okolnih zemalja (u zadnje vrijeme Zambiju), više ne dolazi u obzir.

Sve mora biti čisto

- Situacija je doista vrlo složena. Sada imamo osmero hrvatskih državljana u DR Kongu čiji su roditelji u Hrvatskoj. Jasno je da ovaj put sve mora biti čisto i do najsitnijeg detalja u skladu sa zakonom. Stoga sada centri za socijalnu skrb, s drugim nadležnim tijelima, pokreću sveobuhvatnu proceduru utvrđivanja autentičnosti svih dokumenata, a to će potrajati - objašnjava naš sugovornik.

Kako su već ranije objasnili diplomatski izvori, kako bi se utvrdila autentičnost potrebna je dugotrajna procedura autentifikacije u kojoj sudjeluju diplomatske službe Hrvatske i DR Konga, koji je, kaže naš sugovornik, daleko od uređene države.

- Tek tada, ako se utvrdi da su svi dokumenti autentični i zakoniti, kreće procedura dovođenja djece u Hrvatsku. Prema informacijama kojima raspolažemo, s obzirom na to da je DR Kongo prije nekoliko godina zabranio iseljavanje kongoanske djece, za odlazak ove djece bit će potrebna posebna dozvola, a djeca, sukladno tamošnjim propisima, zemlju mogu napustiti samo zračnim putem, i to jedino s međunarodnog aerodroma u Kinshasi, pod nadzorom.

Kopneni prijelaz, koliko smo uspjeli saznati, uopće nije legalan. No, čak i državnom aparatu teško je doći do potpuno provjerenih informacija - tumači.

Sumnjivi poslovi

Koliko bi sve to skupa moglo trajati, kaže, nitko ne može reći. No, dodaje, moglo bi potrajati.

Četvero mališana koje su posvojili hrvatski parovi uhićeni u Zambiji, unatoč hrvatskim putovnicama, pod skrbi su zambijskih vlasti koje sumnjaju da su im dokumenti krivotvoreni te hrvatskim predstavnicima ne dozvoljavaju čak ni da posjete djecu. A o tome da ih se dovede u Hrvatsku nema ni govora.

- Čak i kad bi djeca došla u Hrvatsku, moramo biti svjesni da bi i ovdje išla u dom za nezbrinutu djecu. Navodni posvojitelji čekaju suđenje u Zambiji, a posvojenje je previše sumnjivo da bi ih država smjestila u širu obitelj - tumači naš sugovornik.

Što se tiče najava da bi Hrvatska mogla zabraniti posvojenje djece iz zemalja koje nisu potpisnice Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, iz resornog Ministarstva to demantiraju. No, najavljuju kako će donijeti precizniji Zakon o međudržavnom posvojenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:45