PREGOVORI TRAJU

JOŠ SAMO TJEDAN DANA ZA IMENOVANJE VLADE Nervoza u HDZ-u i Mostu, Orešković se još nije očitovao ni o jednom kandidatu, Bandić dobiva resor socijale?

 Boris Kovačev / EPH

Mandatar Tihomir Orešković novu Vladu i njen program predstavit će u Saboru u petak, 22. siječnja. Kazao je to novi šef Sabora Željko Reiner najavivši prvo redovno zasjedanje novog saziva Sabora u petak, a ne u srijedu kako je prvotno bilo planirano.

- Sjednicu smo odlučili sazvati u petak da se dovrše sva usuglašavanja. Da smo je sazvali u srijedu, mogli bismo izabrati samo odbore, a to bi bio trošak. U ovom času mislim da se nitko ne zalaže za povećanje troška - kazao je Reiner novinarima.

Najavio je da će sjednica biti maratonska.

Prvo Odbori

Naime, plan je da se najprije imenuje Odbor za izbor i imenovanja. Nakon toga bila bi stanka kako bi taj Odbor mogao predložiti ostale saborske odbore, njihove čelnike i sastav, a postoji mogućnost da se u petak izaberu i saborska izaslanstva u međunarodnim organizacijama. Saboru bi se potom, kako planira Reiner, trebao obratiti mandatar Orešković. On će predstaviti program Vlade i buduće ministre, nakon čega će zastupnici raspravljati i glasovati o povjerenju Vladi. Šef Sabora jučer je kazao i kako niti jedno ime od petero potpredsjednika Sabora u ovom času nije pouzdano. Kao budući potpredsjednici, naime, za sada se spominju Milanka Opačić i Vesna Pusić iz redova koalicije Hrvatska raste, Mostov Robert Podolnjak te Ivan Tepeš iz HSP AS.

Slične nepoznanice vrijede i za imena budućih ministara. Iako su i Most i HDZ dali svoje prijedloge, ukupno 60 kandidata, mandatar Orešković, kako doznajemo, još se nije očitovao niti o jednom kandidatu.

Most nestrpljiv

- U HDZ-u i Mostu zavladala je nervoza. Orešković je već razgovarao s nizom kandidata, ali još ni za koga nije rekao ‘to je taj’ - komentirao nam je izvor koji sudjeluje u pregovorima, dodajući kako su bili sumnjičavi i zbog toga što je Orešković u Kitzbühel otišao u društvu guvernera Borisa Vujčića.

Inače, i dalje se u kuloarima vrte ista, već poznata imena potencijalnih ministara. Nova informacija koja se jučer mogla čuti je da bi jedan od resora ipak mogao pripasti Milanu Bandiću. Navodno je opcija s Ministarstvom branitelja propala pa se iz redova Domoljubne koalicije moglo čuti da će dobiti Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Kao kandidatkinja za ministarsku poziciju spominje se Romana Galić, dugogodišnja pomoćnica pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za socijalu. Po zanimanju je socijalna radnica, a trenutačno je pred doktoratom iz tog područja. Među kolegama je cijenjena, a postane li ministrica bit će to prvi put da na čelo resora dolazi osoba iz struke.

U Mostu su, kako doznajemo, odahnuli što je Božo Petrov ipak pristao iz redova saborskih zastupnika nominirati, po svemu sudeći, Ivana Lovrinovića, Juru Martinovića, Slavena Dobrovića i izbjeći pobunu u vlastitim redovima.

Nastavak dogovora

Jer, kako je naglasio jedan mostovac, “bilo bi nezdravo izabrati nepoznate ljude, koji nisu sudjelovali na izborima. Ne radi se o tome da smo mi ‘uhljebi’, nego želimo izbjeći optužbe da nismo spremni preuzeti odgovornost”. Za Ružicu Vukovac, pravnicu po obrazovanju, koja bi nedvojbeno bila spremna preuzeti odgovornost za poljoprivredu, nisu sigurni da će proći budući da je u igri i Davor Romić, u dva mandata dekan Agronomskog fakulteta. U Mostu jučer nije bilo nikakvih sastanaka.

Božo Petrov i Nikola Grmoja proveli su dan u Metkoviću. Grmoja se oglasio jedino zbog prozivke ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je rekao da će ga tužiti zbog klevete. To će biti ishod afere prisluškivanje Bože Petrova koju je izazvao Grmoja tvrdnjama kako je Petrova PNUSKOK prisluškivao i pratio. Tomislav Panenić, doznajemo, jučer je bio u Vukovaru zbog dolaska predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Razgovori o sastavu Vlade s mandatarom Oreškovićem navodno se nastavljaju danas popodne, po njegovu povratku iz Austrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:46