30 DANA PRITVORA

JOŠ TRI ŽENE MOGLE BI SVJEDOČITI PROTIV DAMIRA ŠKARE Doznali smo što je iznio u svojoj obrani pred istražiteljima: 'Ja sam žrtva namještaljke!'

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Damir Škaro (59), predsjednik Autokluba Siget, bivši osvajač brončane olimpijske medalje u Seulu 1988. i bivši saborski zastupnik HDZ-a, ostat će 30 dana u istražnom zatvoru u Remetincu zbog sumnje na silovanje i spolno uznemiravanje. Sudac istrage velikogoričkog Županijskog suda prihvatio je prijedlog tužiteljstva za određivanje pritvora i Škaro će ostati u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Prema neslužbenim podacima, Škaro bi mogao utjecati na ukupno četiri svjedoka - tri žene koje su se zbog uznemiravanja požalile pravnici te muškarca koji je trebao ponuditi novac žrtvi kako ga ne bi prijavila.

Škaro je u četvrtak popodne više od pola sata iznosio svoju obranu u velikogoričkom Županijskom tužiteljstvu povodom prijave za silovanje tajnice Autokluba kojem je predsjednik.

Nakon ispitivanja, kao i kad je doveden, pokušavao se skriti od medija.

Velika Gorica, 050919.
 Bivsi saborski zastupnik HDZ-a i dugogodisnji predsjednik Autokluba Siget Damir Skaro priveden je na Zupanijsko drzavno odvjetnistvo u Velikoj Gorici.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Škaro je opovrgnuo sve navode iz prijave i tvrdi da je žrtva namještaljke 42-godišnjakinje koja je prije nešto više od dva mjeseca putem javnog natječaja zaposlena u Autoklubu.

Škaro je zanijekao i da je prijetio toj zaposlenici.

“Ja sam Damir Škaro i u srijedu ujutro vraćam se u Hrvatsku i dolazim na ispitivanje u Heinzelovu”, napisao je u utorak navečer Damir Škaro SMS poruku policajcu koji ga je tražio radi obavijesnog razgovora povodom prijave zaposlenice njegova Autokluba.

Uhićenje na granici

Međutim, u srijedu ujutro policija ga je uhitila na prijelazu Stara Gradiška na povratku iz BiH gdje je bio na godišnjem odmoru.

Umjesto na poslu koji kao predsjednik obavlja volonterski, Škaro je završio u Heinzelevoj, potom je noć sa srijede na četvrtak proveo u prostorijama za zadržavanje na Oranicama na Črnomercu.

Damir Škaro u četvrtak u 11.40 sati dovezen je u civilnoj Škodi Octaviji na ispitivanje u velikogoričko tužiteljstvo u zgradi Županijskog suda na stražnji ulaz.

Od fotoreportera i snimatelja pokušao se skriti legavši na sjedalo, ali je snimljen dok su ga požarnim stepenicama uvodili u zgradu i bez komentara je prošao pokraj novinara.

- Ma o ničem se drugome, sine, ne priča. Ja sam njegov prijatelj pa sam subjektivan, ali vjerujem da će on u postupku koji slijedi dokazati da nije počinio ono za što ga terete.

Ja sam se čuo s njim dok je bio na godišnjem odmoru, ali nije mi govorio da bi imao bilo kakve probleme - rekao nam je Miroslav Ćiro-Blažević, Škarin prijatelj i član Upravnog odbora Autokluba na čijem je čelu Škaro. Blažević nam je rekao kako poznaje ženu koja ga je prijavila i o njoj nam je rekao:

- Ja sam upoznao tu gospođu, s njom sam razmijenio i nekoliko poruka vezano uz obaveze u Autoklubu, i to je sve što mogu reći. Jako sam iznenađen - rekao nam je proslavljeni trener “vatrenih”.

Kako pak iz neslužbenih izvora doznajemo, zaposlenica koja je prijavila Škaru za silovanje koje se dogodilo u subotu 10. kolovoza, dok je Škaro bio u prostorijama Kluba da bi radio na svojoj knjizi, govorila je za emisiju “Provjereno” Nove TV.

- On je mene doslovno napao s leđa, primio me oko struka, nabio me na sebe i u tom trenutku mi je ruku stavio u grudnjak. Obje ruke stavio mi je iza leđa, stavio me u klinč. Lijevom rukom je držao moje obje ruke, situacija je bila da se nisam mogla istrgnuti.

Molila sam ga da prestane, onda mi je rekao da nemam ja što govorit da prekine, ‘ja ću radit što ja hoću, a budeš li nastavila, bacit ću te na krevet i silovat ću te’ - prepričala je žena za “Provjereno”.

Prijeteća poruka

Samo nekoliko sati nakon podnošenja prijave žrtva je, prema vlastitim tvrdnjama, dobila Škarinu poruku s pitanjem: “Kako su ti djeca?”, koju smatra prijetnjom.

U međuvremenu joj je, kako je rekla, dok je boravio u BiH, preko posrednika nudio 80.000 eura “za šutnju”, što je ona odbila.

Međutim, kako smo doznali, Škaro se očitovao o navedenoj poruci. Tvrdi da je poruku tajnici: “Je li sve u redu? Kako su ti djeca?” poslao nakon što se ona u ponedjeljak 12. kolovoza nije pojavila na poslu. Prije toga znala je govoriti da djeca imaju zdravstvenih problema, pa je on, tvrdi, mislio da je izostala zbog zdravstvenih problema djece.

FOTOGALERIJA: Privođenje bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Damira Škare

Žrtva ni u četvrtak nije željela dati izjavu za Jutarnji list jer je pod stresom, ali je bila na autorizaciji priloga koji je u četvrtak objavljen u “Provjerenom”.

Škaro je, kako smo doznali, ženi nakon događaja te subote poslao fotografiju dupina na njezin profil, što je ona protumačila kao “plivat ćeš s dupinima”.

Pokrenuta lavina

Osobe bliske predsjedniku AK Siget misle da je predsjednik najvećeg Autokluba žrtva namještaljke i da je motiv prijave da se od Škare, koji je dobrog imovnog stanja, izvuče novac.

Ti izvori nam opovrgavaju tvrdnje da postoji više prijava seksualno zlostavljanih žena i da je bivši boksač seksualni predator.

Žrtva silovanja odnosno spolne radnje izjednačene sa silovanjem o događaju je govorila prvo liječnici i tako se pokrenula lavina.

U izjavi za Jutarnji list Slavko Tušek, predsjednik HAK-a, rekao je kako vjeruje da žena koja je prijavila Škaru za silovanje nije jedina njegova žrtva, ali službeno to je zasad tako. Kako smo neslužbeno doznali, policija je u istrazi o silovanju ispitala i zaposlenike AK Siget, među njima i tajnika kluba.

Doživotna naknada za broncu

Kao osvajač bronce na OI u Seulu, Damir Škaro je stekao uvjete za doživotnu novčanu nadoknadu. Izvadak iz evidencije Hrvatskoga olimpijskoga odbora o osvojenom odličju zatražio je krajem 2013. godine da bi od srpnja 2014. godine počeo dobivati mjesečno po 3309,00 kn. S obzirom na to da je tada ispunjavao sve uvjete za tu naknadu, a to znači da je kao hrvatski državljanin s prebivalištem u Hrvatskoj bio stariji od 45 godina i nije bio kazneno osuđivan na bezuvjetnu kaznu zatvora, naknada mu se uredno isplaćivala. O ishodu eventualnog sudskog postupka ovisi hoće li se ta odluka mijenjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:55