POTVRDIO MORH

Još troje pripadnika Hrvatske vojske pozitivno na drogu, slijede im kaznene prijave

Tijekom ožujka i travnja 2022. godine Vojna policija testirala je 39 pripadnika Hrvatske vojske

Ilustracija, vojnik HV-a

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon upita reporterke Dnevnika Nove TV jesu li unutar Oružanih snaga u travnju i svibnju ove godine bila provedena testiranja na droge te koji je rezultat vojno-stegovnih postupaka provedenih protiv vojnika koji su prošle godine pali na testiranju, iz MORH-a je u utorak odgovoreno kako Ministarstvo obrane i Oružane snage i dalje aktivno rade na prevenciji i suzbijanju uporabe nedozvoljenih opojnih sredstava, piše Dnevnik.hr.

- Tijekom ožujka i travnja 2022. godine Vojna policija testirala je 39 pripadnika Hrvatske vojske. Kod troje pripadnika utvrđena je prisutnost droga u organizmu. Protiv njih će biti podnesena prekršajna i kaznena prijava, stoji u odgovoru iz MORH-a te navode kako su testiranja provedena u Hrvatskoj kopnenoj vojsci, Hrvatskoj ratnoj mornarici te ustrojstvenim cjelinama Hrvatskog vojnog učilišta.

Iz domene zlouporabe droga protiv pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske kod kojih je utvrđena prisutnost droge u organizmu Vojna policija za 2021. i 2022. godinu podnijela je stegovne prijave Vojnostegovnom sudu Ministarstva obrane.

MORH je priopćio i kako je tijekom 2021. godine Vojnostegovni sud "zbog utvrđenog počinjenja stegovnih prijestupa zlouporabe droga izrekao 47 stegovnih kazni prestanka djelatne službe".

- 23 predmeta zlouporabe droga prenesena su za rješavanje u 2022. godini, a do sada ih je riješeno 18, dok je za još pet predmeta postupak u tijeku. U riješenim predmetima izrečeno je: 12 stegovnih kazni prestanka djelatne službe te jedna stegovna kazna smanjenja plaće, u dva predmeta su stegovni postupci obustavljeni, u dva su stegovno prijavljene vojne osobe oslobođene stegovne odgovornosti, a u jednom predmetu je stegovna prijava odbačena. Tijekom 2022. godine Vojnostegovni sud je zaprimio 24 stegovna predmeta zbog navedenih stegovnih prijestupa, od kojih je riješio 15 i to pet stegovnih kazni prestanka djelatne službe, jedna stegovna kazna prevođenja čina u neposredno niži čin i jedna stegovna kazna smanjenja plaće. Nadalje, u sedam predmeta su stegovni postupci obustavljeni jer im je prestala djelatna vojna služba po drugom osnovu, a u jednom predmetu je stegovna prijava odbačena, nabrojali su u MORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:19