NOVO SUĐENJE BIVŠEM MINISTRU

JOSIP LUCIĆ O 'SLUČAJU KAMIONI' 'Ništa nije upućivalo da je bilo nepravilnosti u nabavi'

Osim toga kazao je da su nabavljeni kamioni bili dio tzv. partnerskih ciljeva Hrvatske vojske
 Dragan Matić / Cropix

ZAGREB - Na ponovljenom suđenju u "slučaju kamioni" bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Josip Lucić kazao je da od Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) nije dobio nikakvo izvješće koje bi upućivalo da je bilo nepravilnosti u nabavi kamiona zbog kojih se sudi bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću.

Na pitanje Rončevićeve obrane Lučić je kazao da je VSOA pratila, što javno, a što prikriveno, sve značajnije događaje za Ministarstvo obrane i Oružane snage, ali da nikada ni u jednom izvješću nije stajalo ništa što bi upućivalo na bilo kakve nepravilnosti u nabavi kamiona.

Osim toga kazao je da su nabavljeni kamioni bili dio tzv. partnerskih ciljeva Hrvatske vojske te da su svi bili u vojnoj funkciji.

Na prošlom suđenju Lučić je kazao da o navodnim nezakonitostima ne zna ništa jer to nije bilo u njegovoj nadležnosti, ali i da je tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić, koji je prvi progovorio o navodnim nezakonitostima, od njega tražio izvješće o postupku nabave.

Rončević i njegov tadašnji pomoćnik Ivo Bačić ponovno su sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda krajem svibnja ove godine jer je Vrhovni sud "slučaj kamioni" vratio na novo suđenje ukinuvši prvu presudu kojom su nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.

Prvi ministar osuđen nakon tzv. uskočke istrage, od početka je tvrdio da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Mesića. Tvrdio je i da nije bilo nepravilnosti pri nabavi 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna. Optužbe da su Ivecovi kamioni bili za čak 10,2 milijuna kuna skuplji od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka "MAN Importer" odbacivao je, kao i njegova obrana, tvrdnjom da oni nisu udovoljavali propisanim NATO standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:53