INTERVJU

Josip Ostrogović: ‘Potopili smo riječku ljevicu, a u 9 mjesnih odbora osvojili smo apsolutnu većinu‘

Riječki HDZ zauzima se za još veću decentralizaciju upravljanja na lokalnoj razini

Josip Ostrogović

 Matija Djanješić/Cropix

Na izborima u Rijeci za članove vijeća mjesnih odbora, njih ukupno 174, riječki HDZ osvojio je 63 mandata, što je najbolji pojedinačni rezultat i znatno povećanje u odnosu na 2018. Na ovim su izborima, izuzetno niske izlaznosti, najbolje prošli kandidati velikih stranaka, HDZ-a i SDP-a koji je osvojio 43 mandata u vijećima, dok su vrlo loše prošli Most, Možemo! i Centar. To je i očekivano, s obzirom na malen odaziv birača i činjenicu da dvije najveće stranke u Hrvatskoj imaju dobru logistiku na terenu i razmjerno stabilnu biračku bazu.

O uspjehu HDZ-a na ovim izborima razgovarali smo s Josipom Ostrogovićem, predsjednikom riječkog HDZ-a.

Kako komentirate rezultate izbora za članove vijeća mjesnih odbora u Rijeci?

- Kada je riječ o izborima za vijeća mjesnih odbora, neosporno se radi o povijesno najboljem rezultatu HDZ-a u Rijeci. Podaci pokazuju da je rejting HDZ-a značajno narastao u posljednje četiri godine. Konkretno, od ukupno 174 mandata, HDZ je samostalno ostvario 63 mandata ili ukupno 37 posto posto vijećničkih mjesta, dok je, primjerice, 2018. osvojio 53 mandata. SDP, koji je od osamostaljenja Hrvatske dominantno vodeća politička opcija u Gradu Rijeci, ostvario je 43 mandata, Most je pao s 10 na 4 mandata, što može ukazivati i na trend okretanja glasača Mosta prema HDZ-u.

Političke opcije ljevice, Možemo! i Centar doživjele su pravi potop, s obzirom na to da je Možemo! ostvario samo dva, a Centar tri mandata. Posebno je važno naglasiti da je HDZ u devet MO-a osvojio apsolutnu većinu, dok je, primjerice, SDP u samo dva MO-a osvojio apsolutnu vlast, što je bio povod da i sam predsjednik SDP-a Rijeka, aktualni gradonačelnik, iskaže djelomično nezadovoljstvo rezultatima izbora.

U sljedećih nekoliko dana predstoje nam razgovori o formiranju koalicijskih saveza, prvenstveno s HSU i nezavisnim vijećnicima koji su osvojili respektabilnih 26 mandata, kojima organizacijska struktura, znanje i iskustvo HDZ-a na svim razinama mogu biti izvrsna platforma za realizaciju programa koje su predložili biračima.

Kojim temama će se baviti novoizabrani članovi MO-a?

- Pod sloganom ‘Zajedno za Rijeku‘ naglasili smo naš imperativ, a to je povećanje socijalnog dijaloga s ciljem novih rješenja za dobrobit naše zajednice. Aktivnim zastupanjem interesa građana želimo i dalje predlagati gradskoj vlasti nužna i kvalitetna rješenja za razne probleme i potrebe zajednice, a posebno one vezane za komunalnu i prometnu infrastrukturu.

Izlaznost na izbore za vijeća MO-a u Rijeci je vrlo mala, jedva 10 posto, iako su stranke naglašavale važnost tih izbora. Kako to komentirate?

- Izlaznost koja je evidentirana na ovim izborima ne odudara posebno od izlaznosti koja je bila u ranijim izbornim ciklusima. U pravilu su o izborima za mjesne odbore naši sugrađani nedovoljno osviješteni, no oni, osim same svrhe osnivanja i djelovanja MO-a, zbog kojih se uostalom i održavaju, poput izbornih anketa ukazuju na trendove, a trendovi su takvi da HDZ može biti i te kako zadovoljan odrađenim poslom i rezultatima izbora jer potvrđuju da je HDZ na temeljnoj razini značajno jači ne samo od SDP-a, već i od ljevice u njenoj ukupnosti, i to ponavljam, u gradu koji tradicionalno inklinira lijevim političkim opcijama.

Smatrate li da je Rijeci potrebna reforma mjesne samouprave? Imaju li MO-i dovoljnu autonomiju za provođenje politika koje se tiču poboljšanja života u kvartovima?

- Visoka razina lokalne samouprave jedna je od temeljnih karijatida političkog programa HDZ-a, unutar čega posebno važnim smatramo djelovanje mjesnih odbora. MO-i u naravi zapravo čine nukleus piramide lokalne samouprave, s obzirom na to da u njima građani neposredno sudjeluju u kreiranju boljih i kvalitetnijih životnih uvjeta u sredinama u kojima žive i djeluju.

Tu mislim na one male svakodnevne stvari, a ipak toliko velike i bitne, poput izgleda ulica, parkova, dječjih igrališta i svega ostaloga. Neovisno od navedenog, riječki HDZ zalaže se i zalagat će se za izmjenu legislative koja će omogućiti još veću decentralizaciju upravljanja na lokalnoj razini, kako bi mjesni odbori dobili još veće ovlasti i na taj način pridonijeli ostvarenju cilja neposredne demokracije.

Novi prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava komunalne naknade Grada Rijeke de facto djelomično suspendira ovlasti MO-a. Intencija tog prijedloga je da se smanji dio dosadašnjih sredstava namijenjenih za održavanje komunalne infrastrukture MO-a, a k tome bi se sredstva raspoređivala sukladno procjeni Povjerenstva za utvrđivanje prijedloga prioritetnih radova. To znači da će MO-i raspolagati s manje sredstava, a prijedlog gradskih vlasti djelomično suspendira njihovu autonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:04