PROŠIRENA ISTRAGA

Josipa Rimac iznijela obranu, Žalac bez komentara na optužbe da je bratu sređivala državni ispit

Josipa Rimac iznijela je obranu na optužbe iz drugog proširenja istrage protiv nje
Josipa Rimac i Gabrijela Žalac
 Nikša Stipaničev/CROPIX

Josipa Rimac dovedena je danas iz Remetinca u USKOK gdje je iznijela obranu na optužbe iz drugog proširenja istrage protiv nje, potvrdila je to za Jutarnji njezina odvjetnica Lidija Horvat. Rimac je u USKOK-u iznijela obranu te kazala da se ne osjeća krivom.

Horvat je kazala da prijedlog o proširenju istrage još nisu dobili, ali očekuju da će na sud stići tijekom dana.

Podsjetimo, prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, među novookrivljenima u najnovijem proširenju istrage protiv Josipe Rimac obuhvaćeni su oni koji su bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave kontaktirali kako bi im sredila prolaz državnog stručnog ispita za neku treću osobu, a među njima je i bivša ministrica Gabrijela Žalac koju USKOK istražuje jer sumnja da je kontaktirala Rimac kako bi taj ispit sredila za njezinog brata.

Istragom je, prema rješenju kojeg je jučer donio PN USKOK, obuhvaćen i Domagoj Validžić, državni tajnik i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

S obzirom na to da je obuhvaćen istragom u slučaju vjetroelektrane u koji je uključen, Validžić je danas podnio ostavku.

Žalac ne odgovara na telefonske pozive

Bivša ministrica Gabrijela Žalac u četvrtak nije bila dostupna za komentar informacije da je osumnjičena u trećem proširenju istrage protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac koja je u četvrtak ponovno ispitana u Uskoku.

Žalac nije odgovarala na telefonske pozive i poruke nakon što su mediji objavili da je ona jedna od osumnjičenih na koje je Uskok u srijedu proširio istragu protiv Rimac.

Neslužbeno se doznaje da se Žalac, koja je s dužnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova EU razriješena u srpnju prošle godine, našla na meti Uskoka u dijelu istrage koji se tiče namještanja polaganja državnog ispita. Navodno jer je kontaktirala Rimac kako bi taj ispit sredila za brata.

Prema neslužbenim izvorima posljednjim proširenjem istrage obuhvaćen je i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić koji je u međuvremenu, po riječima ministra Tomislava Ćorića, zatražio razrješenje.

Pod istragom je navodno još nekoliko državnih tajnika, a ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica izvijestio je u četvrtak da je od tužiteljstva zatražio informaciju o kojim je osobama riječ.

Upitan hoće li državni tajnici i pomoćnici u ministarstvu biti smijenjeni ukoliko istraga pokaže da su bili u kontaktu s Rimac, Malenica je odgovorio da će ''postupiti sukladno službeničkom zakonodavstvu i poduzeti potrebne korake''.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako očekuje da se daljnji postupci provedu temeljito u razumnim rokovima, a ako će odgovorni biti ljudi s političkim dužnostima Vlada će povući i političke poteze.

Uz Rimac, u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija koji su pušteni da se brane sa slobode. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:21