INTERVJU

JOSIPOVIĆ 'A što da odgovorim Kolindi? Nije do sada izrekla ni jedan politički stav'

Bez obzira na značajnu prednost koju imam, do zadnje minute kampanje borit ću se za svaki glas, kaže Josipović
 Boris Kovačev/CROPIX

Predsjednik Republike Ivo Josipović godišnji odmor provodi u obiteljskoj kući u Baškoj Vodi. Iako to nije klasični odmor - najprije se srušio MiG-21, a onda je Rusija uvela sankcije i nekim hrvatskim tvrtkama.

U općoj političkoj polarizaciji koliko je uopće moguć konsenzus o bitnim temama u Hrvatskoj?

- U mnogim europskim državama danas prevladava načelo političke suradnje različitih političkih opcija i nastoji se naći rješenje kojim možda ni vlast ni oporba nisu do kraja zadovoljni, ali koje zadovoljava interese većine građanki i građana.

Koja su to pitanja oko kojih želite opći dogovor?

- Ponajprije to su mirovinska i zdravstvena reforma, politika tehnološkog razvoja i obrazovanja, reforma uprave i pravosuđa te, kao jedno od temeljnih pitanja našeg daljnjeg razvoja, pitanje regionalizacije i decentralizacije države. Evo, sada se kao jedno od takvih pitanja pojavilo i ono o budućnosti našeg borbenog zrakoplovstva.

Koje će biti glavne teme vaše kampanje?

- Pitanja razvoja smatram najvažnijim. Kad kažem razvoja, mislim i na gospodarski razvoj, na razvoj tehnologije, ali i na općedruštveni i politički razvoj države i društva. Upravo sam zato otvorio pitanje novog Ustava. Na tekstu novog Ustava rade najbolji ustavni pravnici, konzultiram i druge stručnjake, ali i političare. Znam da bi u konačnici opet trebali doći do konsenzusa, do podrške stranaka u Saboru. Mnogi će reći da je to nemoguće. Ja ipak vjerujem da na političkoj sceni imamo ljude koji su u stanju nadići uskostranačke interese. Na kraju, ako i ne bude podrške, uvijek je moguće s podrškom građana referendumom odlučiti i o Ustavu.

U HDZ-u kažu da štitite SDP i Vladu.

- Prvo, predsjednik izborom na dužnost mora napustiti stranku i stranačku politiku. Ali, to ne znači da predsjednik izborom gubi političke vrijednosti za koje se zalaže. Naravno, i stranke prepoznaju tko može dobro obavljati ovu časnu dužnost. Naravno da predsjednik načelno podržava Vladu. Podržavao sam i HDZ-ovu Vladu, podržavam i ovu, SDP-ovu. Mislim da sam time jasno pokazao da sam nadstranački predsjednik. U isto vrijeme, kada je trebalo, u pojedinim pitanjima bio sam kritičar i jedne i druge Vlade. Uostalom, ako odete na internet, naići ćete na desetke, pa i stotine naslova poput ‘Opet spor Josipovića i Milanovića’ i slično. Isto je bilo i u vrijeme Vlade gospođe Kosor. Predsjednik ne smije glumiti oporbu, ali ni biti apologet Vlade. Sa sadašnjom oporbom, posebno s HDZ-om koji je na vlasti u mnogim lokalnim sredinama, surađivao sam dobro. Mislim da bi vam mnogi od gradonačelnika i načelnika iz tih sredina mogli potvrditi da sam im pomagao jednako kao i onima koji su iz vladajuće koalicije. Ali, približavanjem izbora, odnosi se zaoštravaju i HDZ legitimno, promovirajući svoju kandidatkinju, mijenja odnos suradnje u odnos konfrontacije.

Zbog čega ne odgovarate na kritike Kolinde Grabar-Kitarović? Mnogi analitičari tvrde da sadašnja prednost nije nedostižna.

- Koje kritike? Gospođa Grabar-Kitarović dosad nije izrekla ni jedan politički stav, pa ni kritiku, osim što je obećala biti bolja predsjednica od mene. Uostalom, njena strategija - njen problem. Ima dosta analitičara koji prognoziraju moju uvjerljivu pobjedu. I što se tiče predizbornih prognoza, naravno, nikad niste i ne možete biti sto posto sigurni u uspjeh. Bez obzira na značajnu prednost koju imam u istraživanjima, do zadnje minute kampanje borit ću se za svaki glas.

Jeste li zadovoljni situacijom u Oružanim snagama?

- Dva su aspekta stanja u Oružanim snagama. Prvi, onaj vezan za stručnost i spremnost ljudi. Taj je aspekt na visokoj razini. Drugi aspekt, onaj tehnički, daleko je od idealnog. Riječ je o činjenici da u proračunu kroz dugi niz godina nije bilo dovoljno sredstava za nabavu suvremene tehnike. Teret krize sprečavao je i bivši i sadašnju Vladu da ulažu u modernizaciju i vrhunsku obrambenu tehnologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:29