UTRKA ZA PANTOVČAK

JOSIPOVIĆ 'Ako je Kolinda rekla da će kampanja biti podla, onda valjda sprema takvu kampanju'

 CROPIX

MARIJA BISTRICA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je danas da neće voditi prljavu kampanju za novi predsjednički mandat, uzvrativši time na jučerašnje izjave HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović kako je svjesna da će kampanja biti ne samo prljava, nego i podla.

U Mariji Bistrici, gdje se pridružio 12. međunarodnom mimohodu konja i konjskih zaprega, Josipović je na novinarski upit sprema li to podlu kampanju, odgovorio kako ga ne zanima što je gospođa Grabar-Kitarović rekla, "a ako je rekla da će kampanja biti podla, valjda nešto zna o tome, valjda znači sprema takvu kampanju".

"Što se mene tiče, ja nikada nisam vodio kampanje koje bi bile prljave. Kada je riječ o onome što se do sada događalo, pa vidjeli ste iz čijeg je tima dolazilo ono što ona naziva podlim", kazao je.

Na prozivke HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje kako su plaće nekih njegovih savjetnika u rangu ministarskih Josipović je rekao kako "neke jesu i tako i treba biti".

"Savjetnika (u Uredu predsjednika) je više-manje onoliko koliko i treba biti. Od kad sam došao u ured, proračun se smanjio za 15-tak posto, smanjio se broj ljudi, tako da je vidljivo da se radilo na uštedama, tamo gdje je to, naravno, bilo moguće", istaknuo je Josipović.

Josipović se u Mariji Bistrici pridružio mimohodu stotina konja i konjskih zaprega u sklopu međunarodne manifestacije koju tradicionalno prve nedjelje poslije Velike Gospe organizira Županijska udruga uzgajivača konja Krapina.

Istaknuo je kako se tu nalazi u sklopu svojeg redovitog posla, a to je da bude s ljudima, što je, smatra, posebice važno tijekom turističke sezone. "U Mariji Bistrici imamo jedan specifičan, kvalitetan oblik vjerskog turizma koji treba unaprijediti i to je jedan dio ponude Hrvatske koji je vrlo važan", ocijenio je predsjednik.

'Pravna nesigurnost odbija investicije'

Zakon o strateškim investicijama može privući strana ulaganja samo do određene mjere, a dokle god postoji pravna nesigurnost Hrvatska će imati problema s investicijama, izjavio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Mariji Bistrici.

"Mislim da moramo razlikovati dvije stvari, zakon samo do jedne mjere može pomoći u privlačenju investitora. Prema tome, dokle god imamo postupke po ovom ili onom zakonu koji dugo traju, dok god imamo sudske postupke kada je to potrebno radi zaštite interesa investitora, dok traju toliko koliko traju, dok postoji pravna nesigurnost, dok se propisi prečesto mijenjaju, imat ćemo problema s investicijama", kazao je Josipović odgovarajući na pitanja novinara.

Naglasio je kako je dobru gospodarsku kvalitetu i klimu svakako potrebno graditi na svim razinama - vlade, države, županija, gradova i općina. "No, ima puno toga što se relativno brzo može raditi i bez novih zakona i velikog angažmana samog Sabora", dodao je.

Upitan je li istina da SAD od Hrvatske traže da pošalje helikoptere u Ukrajinu kako bi zauzvrat dobila vojne helikoptere Black Hawk, Josipović je odgovorio kako "Amerika od nas ne traži ništa". "To je jedan od aranžmana koji je bio ponuđen od strane našeg ministra (obrane Ante) Kotromanovića. Ja osobno nisam siguran da će do njega doći. Ali, ne radi se ni o kakvom pritisku i čak nisam siguran da postoji sklonost druge strane za takav aranžman", ustvrdio je.

Napomenuo je kako je hrvatski zračni prostor siguran do 2024., a da sami helikopteri ne spadaju u uži korpus ratnog borbenog zrakoplovstva koji je trenutno pod raspravom i o kojemu se tek trebaju donijeti odgovarajuće odluke.

"Vrlo je važno da imamo vrlo kvalitetne helikoptere, a ovi koje imamo jesu kvalitetni, posebice kad je riječ o transportu i pomoći u stanjima krize, požarima poplavama itd", kazao je Josipović, napomenuvši kako ipak, kada je riječ o budućnosti, Hrvatska tek treba vidjeti što će se događati za pet, deset ili više godina.

Na pitanje novinara je li istina da Ina od Kurda kupuje naftu, a da se Bagdad tome protivi, predsjednik Josipović je kazao kako on na to ne može odgovoriti. "Ja to ne znam i ne trebam znati. Tržište je slobodno, s kim Ina posluje to je njezina stvar, ako ne krši neki međunarodni propis. Koliko znam, nikakvi se propisi ne krše. Prema tome, od koga Ina kupuje i da li kupuje nije nešto čime bi se hrvatska država trebala baviti", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:08