PORUKA S PANTOVČAKA

Josipović: Ako ne završimo pregovore s EU do lipnja, Vlada treba razmisliti o odlasku

Predsjednik je istaknuo kako su EU i gospodarski rast najvažniji zadaci Vlade o čijem ispunjavanju ovisi budućnost Hrvatske, ali i vladajuće stranke
 Bernard Čović/Cropix

ZAGREB - Prošlo je godinu dana od pobjede Ive Josipovića na predsjedničkim izborima. Iako ne voli otvoreno komentirati Vladu i opoziciju i dalje ima očekivanja od njihovog rada, piše Poslovni dnevnik .

Smatra kako je jedan od glavnih zadataka premijerke Jadranke Kosor povećanje gospodarskog rasta te dovršetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

- Projekcija od 1,5 do 2 posto rasta možda znači izlazak iz recesije, ali ne i izlazak iz krize. Nedovoljno je za povećanje zaposlenosti i popravljanje gospodarske situacije. Očekujem da će se nastaviti s jačanjem reformi, pa i s onima koje u 'normalnim' okolnostima ne treba očekivati u predizbornoj godini. Ali stanje je takvo da se ne smije kalkulirati s izbornim rezultatima - istaknuo je Josipović u intervjuu.

Na pitanje što misli o predviđanju The Economista koji za 2011. očekuje rast od dva posto, Josipović je jasno rekao da želi bolje rezultate.

- To je optimističnije od Vladine najave. Ali obje projekcije smatram nepovoljnima. Ni dva posto nije dovoljno da se ozbiljno pokrene gospodarstvo i poveća zaposlenost. Volio bih da rast bude veći - napominje.

Međutim, kao najvažniji zadatak Vlade Josipović vidi završetak pregovora s EU u lipnju.

- To će biti i potvrda da smo proveli reforme. Ako pregovori ne budu zaključeni u lipnju, Vlada treba preispitati svoju poziciju i odgovornost. Treba vidjeti koji su razlozi da se cilj, koji si je sama postavila, nije ostvario, može li pregovore dovršiti u razumnom roku ili to treba prepustiti nekoj drugoj ekipi.

To mi se čini najmanje što odgovorna vlada treba učiniti ako se kasni s jednim od važnih nacionalnih projekata. Eventualno daljnje pogoršanje ekonomske situacije i nezaposlenosti slične je naravi - zaključio je predsjednik RH Ivo Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:09