S GRAĐANIMA NA KAVI

Josipović: Dobro je da je nacionalistički skup zabranjen, ali važnija je jednodušnost hrvatskog društva da fašizmu kaže NE

I sam sam bio napadan kad sam ustvrdio da postoji ustaška zmija, kaže predsjednik
Plitvicka jezera, 310312.Obiljezavanje 21. obljetnice akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu Josipa Jovica. Vijenac je polozio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic.Na slici: Ivo Josipovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas kako je u ovom trenutku dobro da je najavljeni Međunarodni nacionalistički skup zabranjen, no smatra kako je od same zabrane još važnije da postoji "jednodušnost hrvatskog društva da fašizmu kaže ne".

I sam sam bio napadan kad sam ustvrdio da postoji ustaška zmija, ona nije općeprihvaćena niti je dio naše dominantne kulture i tradicije, no moramo znati da postoji i biti spremni na nju odgovarajuće reagirati, rekao je Josipović nakon susreta 's građanima na kavi'.

U ovom trenutku dobro je da je skup zabranjen, no uvijek postoji i druga strategija i o tome postoje uvijek postoje različita mišljenja, ustvrdio je.

Upitan bi li vlada trebala poduzeti nešto da se zaustavi val poskupljenja, Josipović je rekao kako ona ne može administrativnim putem zabraniti poskupljenje niti povećati standard, već treba raditi na povećanju broja zaposlenih, otvorenju novih radnih mjesta i investicijama. Svi snažno podupiremo mjere koje bi tome vodile i očekujemo da se pokažu prvi rezultati, istaknuo je.

Komentirajući mogućnost vladina utjecaja na cijenu goriva za 20 lipa, što je prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio nebitnim iznosom, Josipović je rekao kako "20 ili pet lipa nije pitanje puke brojke". To utječe na standard i na gospodarstvo u cjelini, pa ako postoji mogućnost, što vlada mora procijeniti, cijene se moraju držati pod kontrolom, no to su mjere koje nisu uvijek jednostavne, dodao je.

Novinare je zanimalo i Josipovićevo mišljenje o najavi zakonskih izmjena po kojima bi se mladi zapošljavali bez plaće. I sada postoji mogućnost da se u državnoj upravi radi osposobljavanja na sličan način zaposle mladi ljudi, rekao je Josipović, naglasivši kako je riječ o namjeri koja je plemenita.

Josipović drži da je alternativa da su mladi bez posla i ikakve plaće kod kuće ili na burzi, te da u tom kontekstu treba razumijevati mjere o kojima se govori. Sigurno nije cilj da netko radi robovski i besplatno, ali ako se može pomoći da mladi ljudi odu s burze, polože stručne ispite i osposobe se za zapošljavanje, onda to treba gledati u pozitivnom kontekstu, ustvrdio je.

Nema mjere koju se ne može zloupotrijebiti, a na državi je da osigura da se mjere ne zloupotrebljavaju i da se onoga koga se u tome uhvati drastično kazni.

Napomenuo je kako razmišlja da u svom uredu angažira mlade te im pokuša osigurati polaganje stručnog ispita, a na tome i njegova stručna služba ozbiljno radi, te kako je i on kada je počeo raditi godinu dana bio volonter na Općinskom sudu u Zagrebu te još godinu i pol nakon toga bio plaćeni pripravnik sa skromnom plaćom.

Upitan čini li mu se da ministri u vladi nisu koordinirani i vidi li uzrok tome unutarstranačke borbe u SDP-u, Josipović je rekao da to nije primijetio i da ne moraju svi o svemu isto misliti te da je vlada je koherentnta u svojoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:05