AFERA GRBIĆ - POLANČEC

Josipović: Na VNS-u nećemo nikoga saslušavati

Polančecove optužbe na račun ravnatelja policije uskoro će biti razmatrane na Pantovčaku
 CROPIX

ZAGREB - Sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost vidim u funkciji poticanja procesa da se sazna je li sustav zloupotrijebljen ili nije te ako jest, da se te zloporabe otklone i više nikad ne ponove.

Važno je usuglasiti dnevni red, a središnja tema mora biti zaštita ljudskih prava i osiguranje neovisnosti rada policije, Državnog odvjetništva i pravosuđa, rekao je predsjednik Ivo Josipović u sinoćnjem Intervjuu tjedna središnjeg Dnevnika HRT-a.

Tko dolazi?

Predsjednik Josipović je, odgovarajući na pitanje Anke Bilić Keserović, rekao da na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost trebaju doći samo članovi Vijeća isključujući mogućnost da se na sjednici pojavi i ravnatelj policije Oliver Grbić.

- Od sjednice ne očekujem da donese definitivni zaključak. Nije moguće u razmaku od tjedan dana na jednoj sjednici ozbiljno istražiti ono što se događa. Očekujem da sjednica bude ozbiljni inicijator onih radnja istraga potrebnih da se utvrdi istina - rekao je Josipović.

Ozbiljna istraga

Na pitanje treba li državni odvjetnik Mladen Bajić saslušati bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, Josipović je odgovorio da “ako se povede ozbiljna istraga treba i to učiniti”.

- Mogu zamisliti set radnji koje treba provesti, ali neka o tome odluče nadležna tijela - rekao je Josipović.

Mladiću suditi za zločine u Hrvatskoj

ZAGREB - Ratku Mladiću mora se suditi za zločine u Hrvatskoj. To bi apsolutno bilo pravedno, rekao je Josipović na upit o uhićenju najtraženijeg haaškog bjegunca.

Buduće suđenje Mladiću, nastavio je, trebalo bi pridonijeti konačnom završetku ratnih trauma kroz rješavanje sudbine nestalih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:37