MJESEC PRIJE ILI POSLIJE

JOSIPOVIĆ: 'Nije bitno kad će zakon stupiti na snagu, to ne utječe na njegovu funkcionalnost'

'On ima samo simboličnu narav i dobar je svaki rok s kojim se Vlada uspije dogovoriti s EU', kazao je predsjednik

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako je dobar svaki datum stupanja na snagu zakona kojim se regulira pitanje primjene europskog uhidbenog naloga o kojem Vlada postigne dogovor s Europskom unijom.

"Zakon je takav da to hoće li stupiti malo prije ili poslije na snagu opće ne utječe na njegovu funkcionalnost", izjavio je Josipović novinarima u svome Uredu nakon prijema za izaslanstvo Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice i predstavnike otočkih lokalnih samouprava.

Pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, agencija Reuters danas je objavila da je Hrvatska popustila pred pritiscima da ubrza usklađivanje svog zakona o europskom uhidbenom nalogu s pravilima EU-a, što bi trebalo okončati spor s Europskom komisijom. Agencija prenosi da se Hrvatska, koja je ranije najavila da će do srpnja iduće godine izmijeniti tzv. lex Perković, usmeno obvezala da će to učiniti do 1. siječnja 2014.

"To da će netko ući u postupak - ne govorim ni o kojoj konkretnoj osobi - mjesec dana prije ili poslije, da bude eventualno predan stranoj državi, ne utječe na bit postupka", rekao je Josipović.

Stoga smatra da je potpuno svejedno koji je rok. "On ima samo simboličnu narav i dobar je svaki rok s kojim se Vlada uspije dogovoriti s EU. Prema tome, ako je to 1. siječnja, ja to podržavam", izjavio je.

Novinare je zanimalo i hoće li, u skladu sa svojim ustavnim ovlastima da sukreira vanjsku politiku, premijeru Zoranu Milanoviću ukazati na mogućnost drukčijeg ponašanja s obzirom na to da su njegovi stavovi vezani uz 'lex Perković' izazvali negativne reakcije u Europskoj uniji.

Josipović je podsjetio da je još 21. lipnja u jednom intervjuu upozorio da se po pitanju tog zakona trebamo uskladiti s EU. "Ali, riječ je o jednom pitanju koje je izazvalo puno bure u inozemstvu i kod nas, a koje nema ni približno tako veliki društveni značaj kao što smo mu ga mi dali. Prema tome, zaista podržavam da se problem riješi i to tako kako sam rekao - da se uskladimo s EU, jer drugoga i nema. I mislim da je dobro da je Vlada našla neki prijedlog, dobar prijedlog koji će uputiti EK i uvjeren sam da će se problem riješiti", rekao je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:19