BIVŠI PREDSJEDNIK

JOSIPOVIĆ 'Nisam jugonostalgičar, ali u SFRJ sam imao lijepih životnih trenutaka kojih se rado sjećam'

U paralelnom intervjuu koji su prošlog tjedna srpskom tjedniku Nedeljnik dali bivši srpski i hrvatski predsjednici Boris Tadić i Ivo Josipović govorili su o hrvatsko-srpskim odnosima, paljenju zastave, ali i o svojim nasljednicim Tomislavu Nikoliću i Kolindi Grabar Kitarović te Titu, Miloševiću, Šešelju...

Tadić je ocijenio kako su odnosi između Hrvatske i Srbije lošiji negoli su bili dok su predsjedničku funkciju obavljali on i njegov kolega Josipović.

Ustvrdio je kako se negativni trend mogao vidjeti u Nikolićevoj izjavi koji je odmah po izboru kazao da je ‘Vukovar srpski grad’. “Grabar Kitarović pohitala je izdvojiti Vojvodinu iz Srbije”, kazao je Tadić.

Po njemu takva retorika pripada radikalnim nacionalističkim opcijama čiji je sudar doveo do rata devedesetih. Zato je, kaže, opasno pogoršavanje odnosa Srbije i Hrvatske što je eskaliralo nedavnim Šešeljevim paljenjem hrvatske zastave. Josipović je kazao kako je Šešelj ratni huškač, a paljenje zastave može dovesti do pogoršanja međudržavnih odnosa.

No, Tadić smatra da je Hrvatska pretjerano reagirala na taj čin povlačenjem veleposlanika.

Na upit je li jugonostalgičar, Josipović je odgovorio kako na pitanje treba li obnoviti Jugoslaviju odgovara negativno, ali dodaje kako je u ‘bivšoj državi imao lijepih životnih trenutaka kojih se rado sjeća’.

“Tita smatram jednim od velikana naše povijesti s dobrim i lošim stranama njegove vladavine. Procjene povijesnih ličnosti ipak moramo raditi u kontekstu vremena i prostora u kojem živimo.

Tito nije bio demokrat, dapače, ali ukupnost njegova djelovanja treba suditi u kontekstu okolnosti u kojima se to događalo”, rekao je Josipović.

Tadić je svoju ispriku Hrvatskoj zbog ratnih zločina protumačio ne samo kao politički već i etički čin. Na pitanje zašto nije bio na inauguraciji Ive Josipovića, Tadić je za Nedeljnik to objasnio ‘poštivanjem i provođenjem tadašnje državne politike Srbije’. (G.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:35